Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

100η Επέτειος Απελευθέρωσης της Αιανής από τον Τουρκικό ζυγό στις 13 Οκτωβρίου 1912”

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κατοίκων  και μαθητών των σχολείων της Αιανής, γιορτάστηκε την Κυριακή   14 Οκτωβρίου 2012 η         «100η Επέτειος Απελευθέρωσης της Αιανής από τον Τουρκικό ζυγό».

Η απελευθέρωση βέβαια έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου 1912 , αλλά για λόγους συμμετοχής περισσότερων κατοίκων γιορτάστηκε σε ημέρα αργίας. Το Σάββατο της ημέρας  αυτής  του 1912  ο Υπίλαρχος της Ε΄ Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού   Δημήτριος Σιούλης με μία ίλη   ιππικού εισήλθε ελευθερωτής στην Κάλλιανη , όπως ονομάζονταν τότε η Αιανή ερχόμενος από την περιοχή της Δεσκάτης και μετέφερε το μήνυμα της απελευθέρωσης . Από ατυχές περιστατικό ο υπίλαρχος σκοτώθηκε την επόμενη ημέρα και ενταφιάστηκε στον περίβολο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αιανής.

     Η επέτειος της απελευθέρωσης της Αιανής γιορτάστηκε   για πέμπτη συνεχή χρονιά από τότε που πρωτοκαθιερώθηκε το 2008 . Ο εορτασμός , που αποτελεί εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμών σε όσους αγωνίστηκαν για την Πατρίδας μας , στοχεύει  πέραν των άλλων και στη γνώση της τοπικής ιστορίας και οπωσδήποτε   στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης για αυτή .  Απευθύνεται σε όλους, κυρίως όμως στα παιδιά και στους νέους , που πρέπει να γνωρίζουν τους αγώνες των προγόνων τους.

      Από το πρωί οι καμπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ηχούσαν χαρμόσυνα .

Μετά την τέλεση της επίσημης δοξολογίας από τον Παπά Στέφανο Γκριτζέλη  ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1912-1913 στην κεντρική πλατεία Αιανής και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

     Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Αθανάσιο Καλλιανιώτη , Δάσκαλο, πρώην Σχολικό Σύμβουλο, Συγγραφέα & Δρ Νεότερης Ιστορίας με θέμα: «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912- 1913 . Η Απελευθέρωση

 της Αιανής από τον Τουρκικό Ζυγό στις 13 Οκτωβρίου 1912 »

Ο λόγος του   κ Καλλιανιώτη  , που κατάγεται από την Αιανή  , εκφωνήθηκε προφορικά  στη «γλώσσα»  που ομιλιούνταν πριν εκατό χρόνια   , ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους Αιανιώτες , για αυτό και χειροκροτήθηκε θερμά .

Η Πρόεδρος της Αιανής κ Ματίνα Κουφαλέξη-Καραμανώλα μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, επέδωσε στον κ.Καλλιανιώτη τιμητική πλακέτα   σε αναγνώριση της συμβολής του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και για την συμμετοχή του στη συγγραφική ομάδα του σχολικού βιβλίου της ΣΤ Δημοτικού «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», που διδάσκεται από εφέτος .

      Το θερμό χειροκρότημα βέβαια και τα συγχαρητήρια όλων απέσπασαν και οι δυο μαθήτριες του Γυμνασίου Αιανής Αθανασία Σ. Γκούνα & Αθανασία Δ. Κοντού,   που ανέγνωσαν  άψογα κομμάτια  από τα απομνημονεύματα του αείμνηστου συγγραφέα Σπύρου Μελά για την μάχη του Σαρανταπόρου και τη μάχη στις Πόρτες των Σερβίων κατά την ηρωική έφοδο του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 1912.

     Η εκδήλωση  στην κεντρική πλατεία έκλεισε με δημοτικούς χορούς από τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής «η Πρόοδος».  

      Ακολούθησε  δεξίωση  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Αιανής ,  στην οποία παράλληλα λειτούργησε  επί διήμερο  η εντυπωσιακή για τα ντοκουμέντα της  έκθεση για «Τα εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας 1912-2012 «Στιγμές -Πρόσωπα -Γεγονότα -Εικόνες».

 Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η κ. Ελένη Μαργαρίτη, βιβλιοθηκονόμος υπάλληλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και ο κ. Γιάννης Μητρούλης, εκπαιδευτικός ιστορικός υπάλληλος των Γενικών Αρχείων του κράτους ενημέρωσαν τους επισκέπτες   για τα ντοκουμέντα που απεικονίζονται στα μπάνερς της έκθεσης. 

   Στις  εκδηλώσεις  της 100ης Επετείου  παραβρέθηκαν,  τίμησαν με την παρουσία τους  και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους  τοπικών αντιστασιακών οργανώσεων  ο κ Δημήτριος Κοντός και εκ μέρους  των αναπήρων πολέμου ο κ. Δημήτριος Μπουμπουρέκας  , εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης  ο Αντιδήμαρχος  κ. Γεώργιος Τζέλλος  , εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Γεώργιος Μαργαρίτης , ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Στρατού Ταξίαρχος κ. Χρήστος Παπασάβας, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης Αστυνόμος  κ Ουσταμπασίδης Παντελής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Υποστράτηγος κ. Μιχάλης Καψάλης , ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ Ευάγγελος Σημανδράκος και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Χρωμίου, Κερασιάς , Ρυμνίου κ.κ Μέλπω Σιαμπανοπούλου, Κώστας Τότσκας & Νίκος Αρβανίτης.

    Ακόμα παραβρέθηκαν  τα μέλη του Συμβουλίου της Αιανής κ.κ Γιώργος Φτάκας , Αντώνιος Γκριτζέλης & Κατερίνα Μπούκου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Βαβλιάρας ,  οι πρώην Δήμαρχοι Αιανής κ.κ Στέργιος Βαβλιάρας , Στέφανος Βαβλιάρας & Γιώργος Καρακούλας & ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής «η Πρόοδος»   κ Στέφανος Μπούκος και ο κ Βασίλειος Αποστόλου από το Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης .

Ως Σ.Δ.Κ Αιανής θα επιδιώξουμε στην καθιέρωση της επετείου αυτής ως επίσημης τοπικής γιορτής και αργίας. 

Ευχαριστούμε όλους του κατοίκους της Αιανής που παραβρέθηκαν στον εορτασμό της επετείου και ιδιαίτερα τα παιδιά των σχολείων για την άψογη συμμετοχή τους.  

 

                                                             Αιανή 15 Οκτωβρίου 2012

                                                         Η Πρόεδρος του Σ.Δ.Κ Αιανής

 

                                                         Ματίνα Κουφαλέξη-Καραμανώλα