Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

3ο Φεστιβάλ νέων δημιουργών τραγουδιού Κοζάνης-«Νικόλας Άσιμος»

«Νικόλας Άσιμος»

3ο Φεστιβάλ νέων δημιουργών τραγουδιού Κοζάνης

Χωροχρόνος για νέους…

     Την έναρξη του 3ου φεστιβάλ νέων δημιουργών τραγουδιού Κοζάνης «Νικόλας Άσιμος» κήρυξαν οι συντελεστές του τη Δευτέρα, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής.

 

Στη συνέντευξη παρέστησαν η κα Σιόμου Αναστασία Αντιδήμαρχος Κοζάνης, ο κος Ασημόπουλος Δημήτρης αδερφός του Ν. Άσιμου, ο Τούνας Γεώργιος και ο Πελέκας Αλέξανδρος μέλη της οργανωτικής επιτροπής ενώ από τα συγκροτήματα που πρώτευσαν στο περσινό φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Μπασδέκης Θέμης (2ο Βραβείο) και ο Μιχαηλίδης Σταύρος (3ο Βραβείο).

 

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά που η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Κοζάνης υλοποιεί το φεστιβάλ που έχει στόχο να αναδείξει νέους καλλιτέχνες δημιουργούς τραγουδιών.

 

Την έναρξη του 3ου φεστιβάλ νέων δημιουργών ανήγγειλε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Κοζάνης Τάσα Σιόμου  λέγοντας χαρακτηριστικά: ότι ο Δήμος Κοζάνης υλοποίησε την ιδέα του Γιώργου Τούνα και του Αλέξανδρου Πελέκα συνεργατών και φίλων του φεστιβάλ του Δήμου, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες χιλιάδων νέων στη μουσική δημιουργία. Έτσι πετύχαμε μόνο με 2 διοργανώσεις οι νέοι της περιοχής να θεωρούν δική τους υπόθεση το φεστιβάλ και να κατακλύζουν στις 21 Ιουνίου το καλαίσθητο ανοιχτό θεατράκι.


Ο κ. Ασημόπουλος Δημήτρης, αδελφός του Νικόλα Άσιμου αναγνώρισε την τιμή του Δήμου στον αδελφό του λέγοντας χαρακτηριστικά πως εν ζωή ο αδελφός του ίσως είχε ενστάσεις, τώρα όμως που μας βλέπει από μακριά ίσως συμφωνούσε. Έκλεισε εκφράζοντας περηφάνια και θαυμασμό για τον ασυμβίβαστο αδελφό του.  
 
Ο κ. Γιώργος Τούνας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιλογή να μετονομαστεί το φεστιβάλ σε Νικόλας Άσιμος. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Περάσαμε ήδη στο τρίτο φεστιβάλ και ο σκοπός του παραμένει αναλλοίωτος, να δώσουμε δύναμη σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στο ευρύτερο κοινό. Το φετινό φεστιβάλ αποφασίστηκε να αποτελέσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ιδιαίτερο τροβαδούρο Νικόλα Άσιμο. Νομίζουμε ότι είναι μια πολύ καλή αφορμή για να τον θυμόμαστε τακτικά».


Στην μετονομασία αναφέρθηκε και ...............

ο κ. Αλέξανδρος  Πελέκας, ενώ απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλα τα νέα παιδιά που γράφουν τραγούδια, να συμμετάσχουν και έκλεισε με τα λόγια ότι η πόλη μας δεν είναι μόνο αυτά που βρήκαμε ως παράδοση αλλά και αυτά που θα αφήσουμε εμείς στους επόμενους. Θέλουμε να γίνει θεσμός και να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν επίσης στη συνεργασία με το «Δίφωνο» (μελετάται το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια σε cd), στον εθελοντικό θεσμός «Φίλοι του Φεστιβάλ» (για αυτό όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στη διοργάνωση μπορούν να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΠΑΚ) αλλά και στις φετινές αλλαγές του φεστιβάλ:

Από το σύνολο των τραγουδιών που θα κατατεθούν θα επιλεγούν 25 από την καλλιτεχνική επιτροπή. Τα τραγούδια αυτά θα ανέβουν στο http://www.kozanifest.gr/, την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Από αυτά τα 25, τα 5 θα ψηφιστούν από τον κόσμο, ενώ τα άλλα 5 από την επιτροπή. Τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν τελικά στις 21 Ιουνίου θα είναι 10 τον αριθμό.

Στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης 2008 μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας με μία μόνο συμμετοχή - τραγούδι γραμμένο απαραίτητα σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ στίχο.

 

Να σημειωθεί ότι τέλος τρεις από την 9μελη επιτροπή θα προκύψουν μετά από κλήρωση. Ένας «φίλος του φεστιβάλ» ένας εκπρόσωπος Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και ένας μουσικός παραγωγός των σταθμών της περιοχής θα είναι στην επιτροπή. Όποιος θελήσει να πάρει μέρος στην καλλιτεχνική επιτροπή μπορεί να καταθέσει μια αίτηση στο site του φεστιβάλ www.kozanifest.gr

Η ΔΕΠΑΚΠΚ θα καλύψει τα έξοδα διαμονής-διατροφής (για μια ημέρα) των συγκροτημάτων που θα παίξουν στο Φεστιβάλ και είναι εκτός Νομού Κοζάνης.

 

Για τις ευκαιρίες που του πρόσφερε η συμμετοχή του στο περυσινό φεστιβάλ μίλησε ο δεύτερος περυσινός νικητής  Θέμης Μπασδέκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πρωτόγνωρη εμπειρία» τη συμμετοχή του, συνεχάρη τους διοργανωτές για  την μετονομασία, δήλωσε ότι αποκόμισε εμπειρίες, γνώρισε καταπληκτικούς μουσικούς και ανθρώπους και κάλεσε όποιος νέο άνθρωπο ασχολείται με τη μουσική να συμμετάσχει.

Ο τρίτος νικητής του φεστιβάλ Σταύρος Μιχαηλίδης στις δηλώσεις του είπε πως η συμμετοχή του στο φεστιβάλ ήταν μια «σημαντική εμπειρία» ενώ μίλησε για την επιλογή της μετονομασίας εκτιμώντας πως θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

 

Εξελικτική διαδικασία

α)15/2 έως21/5/2008
Συλλογή τραγουδιών - Αποστέλλονται στην ΔΕΠΑΚΠΚ για να διαγωνιστούν.

β) 21/5 έως 2/6/2008
Προκριματική Φάση: Ελέγχονται όλα τα τραγούδια και επιλέγονται 10 από αυτά για να παρουσιαστούν ζωντανά στο Δημοτικό Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης στις 21/6.

γ)21/6 Τελική Φάση: Παρουσιάζονται τα τραγούδια που προκρίθηκαν βραβεύονται τα 3 καλύτερα (1500-1000-500€).

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 2461023356 (ΔΕΠΑΚ), http://www.kozanifets.gr/ (επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ)