Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ανακοίνωση του «Μαμάτσειου» Γενικού Νοσοκομείου

Σακχαρώδης διαβήτης

 

     Από το «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης ανακοινώνεται ότι η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης, μια χρόνια νόσος με πολλαπλές επιπλοκές, αποτελεί μια μορφή σύγχρονης επιδημίας με ραγδαία εξάπλωση στις ανεπτυγμένες χώρες και στην Ελλάδα. Συμβαδίζει με την αύξηση της επίπτωσης της παχυσαρκίας και την αλλαγή στον τρόπο ζωής με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας και την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες καθώς και την εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας.

Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή ενημέρωση και παρακολούθηση αποτρέπει την εμφάνιση των επιπλοκών της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της λειτουργίας του Διαβητολογικού Εξωτερικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Κοζάνης, που αριθμεί 5.430 καρτέλες ασθενών και εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 30 τακτικά ραντεβού, παρέχοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για την σωστή αντιμετώπιση της νόσου και την πρόληψη των επιπλοκών των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, καθώς και γυναικών με διαβήτη κύησης.

Ακολουθώντας της προσταγές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και την διακήρυξη του ΟΗΕ για τον διαβήτη, το Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Κοζάνης σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των διαβητικών και στην ανάπτυξη προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης για τον τοπικό πληθυσμό.