Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή

Νυχτερινή διασκέδαση: βλάπτει την ακοή;

    

«Η συχνή έκθεση σε μουσική υψηλής έντασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικότατο επιβαρυντικό παράγοντα για την ακοή του ατόμου»

 

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, εννέα στα δέκα άτομα, ηλικίας από 16 � 30 ετών, παρουσιάζουν σημάδια ανεπανόρθωτης βλάβης στην ακοή, μετά από μια νυχτερινή εξόρμηση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση RNID (Βασιλικό εθνικό ινστιτούτο κωφών) αποκάλυψε ότι ένα ποσοστό 90% των ατόμων τα οποία συχνάζουν σε νυχτερινά μαγαζιά, επιβαρύνονται με ένα μικρό ποσοστό βαρηκοΐας μετά από νυχτερινή διασκέδαση.

Οι περισσότεροι από τους μισούς 1.381 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, επισκέπτονταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα μπαρ στο οποίο θα έπρεπε να φωνάξουν για να ακουστούν.

Ορισμένοι από τους εθελοντές δήλωσαν ότι ......

η μουσική στους χώρους αυτούς ήταν πολύ δυνατή ενώ κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η έκθεση σε δυνατή μουσική θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τη ζωή τους αφού θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Όπως έχει αναφερθεί, στην Βρετανία μέχρι τον Απρίλιο του 2008 πρόκειται να θεσπιστούν κανονισμοί, οι οποίοι θα προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τομέα της νυχτερινής διασκέδασης. 

 

Ωστόσο η οργάνωση RNID καλεί ήδη την κυβέρνηση να καθιερώσει την τακτική ενός συνιστώμενου επιπέδου έκθεσης σε ήχο για το κοινό νυχτερινών καταστημάτων και συναυλιών όπως και την ενημέρωση των νέων ατόμων για τους κινδύνους έκθεσης σε δυνατή μουσική.

 

Ο Δρ. John Low, μέλος της οργάνωσης RNID, αναφέρει: «Η έρευνα μας απέδειξε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων ατόμων έχει βιώσει τα πρώτα σημάδια της μόνιμης απώλειας ακοής μετά από μια νυχτερινή εξόρμηση, ωστόσο δεν έχει καθιερωθεί ακόμα κάποια μέθοδος για την αποφυγή μιας τέτοιας κατάσταση».

«Η συχνή έκθεση σε μουσική υψηλής έντασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικότατο επιβαρυντικό παράγοντα για την ακοή του ατόμου».

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι λάτρεις της μουσικής, οι DJs και οι μουσικοί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ορισμένες απλές οδηγίες έτσι ώστε να προστατευτούν από την επιζήμια υψηλή ένταση της μουσικής κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης ή εργασίας:     

* Θα πρέπει να απολαμβάνουν μια χρονική περίοδο 5 λεπτών ησυχίας για κάθε μια ώρα δυνατής μουσικής.

* Θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα ηχεία σε νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης.

* Ενώ μια κάπως ακραία πρόταση θα ήταν η χρήση ωτοασπίδων ειδικά σχεδιασμένων έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση της έντασης αλλά όχι και της ποιότητας του ήχου.

Ο Carl Hill, 31 ετών από το Λονδίνο, είπε ότι μια δεκαετία συχνής επίσκεψης μαγαζιών νυχτερινής διασκέδασης είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ακοής του.

 

«Σήμερα πάσχω από Εμβοή Ωτων (tinnitus), που σημαίνει ότι νιώθω ένα μόνιμο θόρυβο μέσα στα αυτιά μου. Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό τις νύχτες. Ορισμένα βράδια αναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω το ραδιόφωνο για να κοιμηθώ. Εάν είχα γνώση όλων αυτών που επρόκειτο να επακολουθήσουν θα χρησιμοποιούσαν οπωσδήποτε ωτοασπίδες». 

Επίπεδα θορύβου

Ένα ήσυχο δωμάτιο � 20  decibels

Μια συνηθισμένη συζήτηση -60 decibels 

Ένας πολυσύχναστος δρόμος -  70 decibels

Ένα κομπρεσέρ - 100 decibels

Μια συναυλία - 105 decibels

Απογείωση αεροσκάφους - 110 decibels

Ο Neil Williams από την British Beer and Pub Association, αναφέρει: «Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κινήσεις προς όφελος ενημέρωσης του κοινού».

«Έως το 2008 πρόκειται να θεσπιστεί ένας νέος κανονισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αφορούν τον περιορισμό της έκθεσης εργαζόμενων σε δυνατή μουσική αλλά και του τρόπου τοποθέτησης των ηχείων».

Σε άλλους χώρους εργασίας, ορισμένοι κανονισμοί βρίσκονται ήδη εν ενεργεία ενώ το όριο προστασίας για τους εργαζόμενους σήμερα βρίσκεται στα 85 decibels.