Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Διεθνείς διακρίσεις για το ελληνικό βιβλίο

Διεθνείς διακρίσεις για το ελληνικό βιβλίο


Ένα σημαντικό Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε σε δύο ελληνικά βιβλία: στο «Θα ήθελα» της Αμάντας Μιχαλοπούλου και στο «Αμερικανική φούγκα» του Αλέξη Σταμάτη (και τα δύο από τις εκδόσεις «Καστανιώτης»).
 
Το βραβείο, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Φεβρουαρίου 2007 από το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Τεχνών, τον μεγαλύτερο κρατικό φορέα για τις τέχνες, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος μετάφρασης, έχει στόχο την έκδοση και την προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ.
 
Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι χρηματοδοτούν τους αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.
 
Η οικονομική ενίσχυση, που ανέρχεται σε 10.000 δολάρια για κάθε αμερικανικό εκδοτικό οίκο, εξασφαλίζει τη μετάφραση, την έκδοση, τη διανομή και την προβολή στο κοινό, καθώς και τη συμμετοχή του συγγραφέα και του μεταφραστή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και περιοδείες.
 
Οι προτάσεις για το βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε δύο έργα ελληνικής λογοτεχνίας, υποβάλλονται από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο και αξιολογούνται από τη Λογοτεχνική Επιτροπή του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών, το οποίο αποτελείται από συγγραφείς, βιβλιοκριτικούς, εκδότες, βιβλιοπώλες και διανομείς, με εμπειρία στην αμερικανική αγορά.
 
Το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη θα εκδοθεί από τον οίκο Etruscan Press, σε μετάφραση Diane Thiel και Κωνσταντίνου Χατζηλαμπρινού και το βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Dalkey Archive Press σε μετάφραση Karen Emmerich.
 
Μέσα από τις ίδιες διαδικασίες βραβεύτηκε επίσης και το βιβλίο Vredaman του Βάσκου Unai Elorriaga.