Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Δικαστική απόφαση - σταθμός

Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 176 ευρώ

 

   Τριπλό σοκ προκαλεί στην κυβέρνηση και στο υπουργείο οικονομίας δικαστική απόφαση - σταθμός, που όχι μόνο επεκτείνει την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως των ΟΤΑ, αλλά παράλληλα προβλέπει ότι τα αναδρομικά που οφείλει γενικά το Δημόσιο πρέπει να πληρώνονται για μια ολόκληρη 5ετία (αντί της ισχύουσας 2ετίας) και μάλιστα προσαυξημένα με επιτόκιο 10% (αντί του προνομιακού επιτοκίου 6% που ισχύει για το Δημόσιο).

Η δικαστική απόφαση ανοίγει νέους ορίζοντες για τη διεκδίκηση τεράστιων κονδυλίων, που οφείλονται σε πολλές χιλιάδες υπαλλήλους του ευρύτερου Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και σε άλλους πολίτες ως αποζημίωση για διάφορους λόγους, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει την καταβολή των αναδρομικών, αναγνωρίζοντας ότι η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων είναι 5ετής.

«Φρένο»
Η ίδια απόφαση βάζει «φρένο» στα κρατικά προνόμια, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικά και ανίσχυρα, αφού δέχεται πως ό,τι ισχύει υπέρ του Δημοσίου απέναντι στους πολίτες, ακριβώς το ίδιο πρέπει να ισχύει και όταν ο πολίτης διεκδικεί χρήματα από το Δημόσιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει άνιση μεταχείριση, αλλά αντίθετα ισότητα των όπλων. Ετσι κρίνει αντισυνταγματική την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε μερικές μόνο κατηγορίες υπαλλήλων, αφού αποτελεί τμήμα του μισθού και έχει δοθεί σε διάφορες και μάλιστα άσχετες μεταξύ τους κατηγορίες εργαζομένων, έτσι ώστε να μη δικαιολογείται συνταγματικά ο αποκλεισμός των υπολοίπων.

Ταυτόχρονα κρίνεται αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2362/95, που ορίζει ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν μόνο μιας 2ετίας αναδρομικά από το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, είτε οι αξιώσεις τους προέρχονται από διαφορές μισθολογικές, επιδοματικές κ.λπ., είτε από παράνομη δράση των κρατικών οργάνων, αδικαιολόγητο πλουτισμό κ.λπ.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, αφού το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί τις αντίστοιχες απαιτήσεις του σε βάρος των πολιτών σε βάθος χρόνου μιας 5ετίας, ο ίδιος χρόνος παραγραφής πρέπει να ισχύει και για τις κάθε είδους οικονομικές αξιώσεις των πολιτών απέναντι στο ευρύτερο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ. Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις κάνει το δικαστήριο και για το προνομιακό επιτόκιο του 6% που έχει εδώ και δεκαετίες το Δημόσιο για τα χρέη του απέναντι στους πολίτες και δέχεται ότι αφού εκείνο μπορεί να εισπράττει με το τρέχον δικαιοπρακτικό επιτόκιο (10%) τις οφειλές των πολιτών, τότε και οι τελευταίοι μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο για λόγους ισότητας, όταν διεκδικούν χρήματα από το κράτος.

Με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε δεκτή αγωγή που υπέβαλε η δικηγόρος Δέσποινα Μεταξά, διατάσσεται η καταβολή ποσού περίπου 230.000 ευρώ σε 29 δημοτικούς υπαλλήλους για διεκδικήσεις τους που ξεκινούν από τις αρχές του 2002 και φθάνουν μέχρι τα τέλη του 2005 (δηλαδή για μια 4ετία) οπότε και υποβλήθηκε η σχετική αγωγή.

Στη δικαστική απόφαση - σταθμό (263/07), που θα λειτουργήσει σαν βραδυφλεγής βόμβα για το Δημόσιο, αποκρούονται όλες οι θέσεις του υπέρ της συνταγματικότητας των επίμαχων νομοθετημάτων.

Ανιση μεταχείριση
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι το επίδομα των 176 ευρώ αποτελεί προσαύξηση του μισθού που εντάσσεται στις τακτικές αποδοχές και χορηγείται αδιακρίτως σε όλο το προσωπικό (είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού δικαίου) του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, που υπάγονται μισθολογικά στους νόμους 2470/97 και 3205/03.

Ομως το δικαστήριο διαπιστώνει ότι προφανέστατα άνιση μεταχείριση προκύπτει και στα ζητήματα του χρόνου παραγραφής των αξιώσεων και στα επιτόκια, γιατί έχει θεσπιστεί μια αδικαιολόγητα ευνοϊκή μεταχείριση του Δημοσίου σε βάρος των πολιτών.

Αυτός ο προνομιακός περιορισμός της ευθύνης του Δημοσίου σε μία μόνο 2ετία έχει ως αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται στους πολίτες πλήρης αποζημίωση (αντίστοιχη προς αυτήν που εισπράττει το Δημόσιο για μια 5ετία), με συνέπεια να παραβιάζονται το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα.

Αντίθετη στο Σύνταγμα η προνομιακή νομοθεσία για το κράτος

Η δικαστική απόφαση κονιορτοποιεί την προνομιακή για το κράτος νομοθεσία, κρίνοντάς την αντίθετη στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και επιβάλλοντας να εφαρμοστεί και υπέρ των πολιτών. Ετσι, όποιος έχει οικονομικές διεκδικήσεις απέναντι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ μπορεί να εισπράξει αναδρομικά 5ετίας με επιτόκιο τουλάχιστον 10%.

Ταυτόχρονα η δικαστική απόφαση δέχεται ότι ο χρόνος της παραγραφής πρέπει να «μετράει» από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο υποβλήθηκε η αγωγή και όχι ακριβώς ημερολογιακά για μια 2ετία σε αντίθεση με όσα δέχθηκε ξαφνικά ο Αρειος Πάγος υπό τον Ρ. Κεδίκογλου αλλάζοντας ανεξήγητα εκ διαμέτρου (και κατά πλειοψηφία) όσα ο ίδιος και ο ΑΠ δέχονταν επί χρόνια για τις αξιώσεις των πολιτών αλλά και των δικαστών. Η ίδια απόφαση αποκρούει και τη συνταγματική προστασία του 6% που χάρισε στο Δημόσιο πάλι η πλειοψηφία του ΑΠ υπό τον Ρ. Κεδίκογλου