Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Η Ενδοοικογενειακή Βία και η αντιμετώπισή της στη σύγχρονη κοινωνία

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας

 

                    «Ημερίδα για την Ενδοοικογενειακή Βία»

 

   Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Κοζάνης, το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Μέτρο 3.1 του Ε.Π. «Υγεία   Πρόνοια 2000 - 2006») σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών Κοζάνης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας συνδιοργανώνουν  ημερίδα με θέμα:

«Η Ενδοοικογενειακή Βία και η αντιμετώπισή  της στη σύγχρονη κοινωνία» 

           Την ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007 στις 7:00 μ.μ. στο Κοβεντάρειο, θα πλαισιώσουν  με τις εισηγήσεις τους:

Γούλιαρου Θεοδώρα, Νομικός   Συμβολαιογράφος, -  Η Ενδοοικογενειακή Βία ως κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Συμεωνίδου Σοφία, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τομέα Εφαρμογών  -  Η προστασία του παιδιού από την ενδοοικογενειακή βία

Συμεωνίδου - Καστανίδου Σούλα, Ποινικολόγος, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Α.Π.Θ., - Ο νέος νόμος για την ενδοοικογενειακή βία.

  Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με σχετική θεματολογία από το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης και Έκθεση Ζωγραφικής με  έργα  καλλιτεχνών  της  πόλης  μας.  

 

 Η βία στην οικογένεια είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, ειδικά στην εποχή μας που η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια χάνουν όλο και περισσότερο την αξία τους. Ασκείται από τους ισχυρότερους προς τους αδύναμους. Οι δράστες είναι συνήθως άνδρες  και τα θύματα γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά. Η βία είναι έγκλημα σε όποιο χώρο, επίπεδο  κι αν συμβαίνει όπως και η σιωπή και η αδιαφορία που παρατηρείται πίσω από τα  κλειστά παράθυρα . Η βία συντηρείται όχι μόνο από την ανοχή του γεγονότος από τον περίγυρο αλλά και από την αντιμετώπιση του θύτη, είτε επειδή η κακοποίηση παραμένει στους τοίχους του σπιτιού, είτε επειδή, αν δηλωθεί, δύσκολα γίνεται πιστευτή. Ενώ ο υποστηρικτικός κρατικός μηχανισμός είναι ελλιπής.

            Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο θεματικό πεδίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση διοργανώνουμε  Ημερίδα καλώντας την τοπική κοινωνία να συμμετέχει και να ενημερωθεί για το φαινόμενο της βίας.