Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Η καφεΐνη βοηθά τη μνήμη των ηλικιωμένων γυναικών

Η καφεΐνη βοηθά τη μνήμη των ηλικιωμένων γυναικών

Η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης υποστηρίζει αποφασιστικά την μνήμη των ηλικιωμένων γυναικών

 

    Η ημερήσια κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ (ή έξι τσαγιού) εγγυάται την προστασία της μνήμης των γυναικών, που περνούν το 65ο έτος ηλικίας, σε σύγκριση με όσες γυναίκες πίνουν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ή και δεν πίνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης Neurology.

Η μελέτη έγινε από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα με το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, με τη συμμετοχή της ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής του Μοντπελιέ. Η έρευνα διήρκησε επί μία τετραετία και σε αυτή συμμετείχαν 4.197 γυναίκες και 2.820 άνδρες άνω των 65 ετών.

Η μελέτη είχε γενικότερο αντικείμενο, δηλαδή εξέτασε συνολικά τον συσχετισμό του καφέ με τις νοητικές λειτουργίες: μνήμη, ομιλία, λογική. Σε αυτήν ελήφθησαν υπόψη και παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη και οι αναπηρίες.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακό όσο και αδιαμφισβήτητο» το πόρισμα, ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης υποστηρίζει αποφασιστικά την μνήμη των ηλικιωμένων γυναικών, προσθέτοντας πως η εξήγηση της γυναικείας αυτής ιδιομορφίας έγκειται αποκλειστικά στον γυναικείο μεταβολισμό και δη στις διαφορές του από τον ανδρικό.