Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ειδήσεις - Οικολογία

Ένα τεράστιο παγόβουνο στην Αρκτική που έχει το μέγεθος 11.000 γηπέδων ποδοσφαίρου αποκολλήθηκε από τον Αρκτικό Καναδά, αφήνοντας μικρά παγόβουνα να επιπλέουν στον ωκεανό. Το σπάσιμο ήταν τόσο δυνατό που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε απόσταση 250 χιλιομέτρων . Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο τα τριάντα τελευταία χρόνια και θεωρούν ως αιτία την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

 

Ένα τεράστιο παγόβουνο στην Αρκτική που έχει το μέγεθος 11.000 γηπέδων ποδοσφαίρου αποκολλήθηκε από τον Αρκτικό Καναδά, αφήνοντας μικρά παγόβουνα να επιπλέουν στον ωκεανό. Η μάζα του πάγου έσπασε στην ακτή του νησιού Ελσμίρ, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια του Β. Πόλου.

Ο ειδικός ερευνητής δρ. Warwick Vincent από το Πανεπιστήμιο του Λαβάλ είπε ότι στα δέκα χρόνια που μελετάει την περιοχή αυτή ποτέ δεν έχει δει ανάλογο φαινόμενο.
Το σπάσιμο ήταν τόσο δυνατό που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις σε απόσταση 250 χιλιομέτρων . Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο τα τριάντα τελευταία χρόνια και θεωρούν ως αιτία την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

"Πιστεύουμε ότι το περιστατικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αλλαγή θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας", είπε ο δρ. Vincent, συμπληρώνοντας ότι "τα εναπομείναντα παγόβουνα είναι κατά 90% μικρότερα από τότε που αποκαλύφθηκαν το 1906".Ο Derek Mueller ,ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λαβάλ, είπε ότι το εν λόγω παγόβουνο άρχισε να αποκολλάται από το 2002. Υπάρχουν παγόβουνα που έχουν ιστορία 3000 χρόνων λένε οι επιστήμονες αλλά φοβούνται ότι θα αρχίσουν να χάνονται, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα αρχικά του Καναδά.

 πηγή:nature.ert.gr