Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ημερίδα για την δεκαετία του '40

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’40

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  

 

Ημερίδα για την δεκαετία του ’40 πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑΚ την περασμένη Τρίτη 15 Μάη στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας (Βιτσίου 29).

Το Μουσείο, ως φορέας της συλλογικής μνήμης, των αγώνων και των αξιών του λαού μας και ταυτόχρονα ως Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού αποτελεί μοναδικό και εξαιρετικό σημείο για συναντήσεις και πνευματικές εκδηλώσεις.

Επτά αξιόλογοι ομιλητές εισηγήθηκαν για τη «Δεκαετία του ’40 στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» καθώς και για την «Γερμανική και Ιταλική Κατοχή στη Δυτ. Μακεδονία».

Ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης - καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος του ΙΜΕΣΙ (Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας), ο κ. Γιώργος Λεοντιάδης - ιστορικός, ο κ. Αλέκος Χατζηκώστας - δημοσιογράφος, ο κ. Νίκος Σαλπιστής - ερευνητής, ο κ. Ανδρέας Τακαλιός – Φιλόλογος, ο κ. Νίκος Χατζηδημητράκος - ιστορικός και ο κ. Νίκος Καλογερόπουλος, φιλόλογος - πρόεδρος ΕΔΙΑ και από τους βασικούς συντελεστές της ίδρυσης του Μουσείου έριξαν φως στη δεκαετία του ’40 και στο αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων ορεινών περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καλογερόπουλο, «Η Αντίσταση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ορεινών πληθυσμών. Οι ασυμβίβαστοι, οι μη υποχωρούντες σε πιέσεις και σε βιαιότητες καταφεύγουν στα βουνά και είναι αυτοί που διασώζουν τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της περιοχής. Δεν υπηρετούν σκοπιμότητες. Αυτοδιοικούνται με το δικό τους δίκαιο και το κοινό πεπρωμένο τούς σφυρηλάτησε την αρχή της αλληλεγγύης. Πρόκειται για πολύτιμο βίωμα και μήνυμα της ελληνικής περί δικαίου ιδέας, από την οποία πηγάζει η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Αποκρούουν για αιώνες πολλούς και ποικίλους εισβολείς, καθώς λειτουργεί ζώσα η αντάρτικη παράδοση. Οι απόγονοι των ανθρώπων αυτών, που είναι και κοσμοπολίτες, αυτοοργανώνονται στα χωριά της Πίνδου και αντιδρούν στα πρώτα μέτρα των κατοχικών στρατευμάτων. Οι ίδιοι πλαισιώνουν τις οργανώσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και δημιουργούν νωρίς, στις αρχές του 1943, το κατόρθωμα του Φαρδύκαμπου και την ελεύθερη Ελλάδα της Πίνδου»

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί συμπολίτες μας που δεν έχασαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την δεκαετία του ’40 αλλά και να ξεναγηθούν στο χώρο του Μουσείου. Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος κα. Τάσα Σιόμου, η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία να ζωντανέψει το Μουσείο και να πάρει σιγά σιγά τη θέση που του αξίζει στην τοπική κοινωνία. Ανακοίνωσε εξάλλου πως στο πλαίσιο των Λασσανείων προγραμματίζονται εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

 

Από το Γραφείο Τύπου