Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ένα αρχαίο άθλημα στη "μάχη" κατά της άνοιας

Ένα αρχαίο άθλημα στη "μάχη" κατά της άνοιας

   Ένα αρχαίο άθλημα, το "μπότσια"  που οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο, άρχισε να εφαρμόζεται πειραματικά πριν από ένα μήνα από το ΚΑΠΗ του δήμου Αλικαρνασσού και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής-Παράρτημα Ηρακλείου, στοχεύοντας στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των ασθενών με άνοια αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και την αποφυγή της περιθωριοποίησής τους.

«Η δύναμή που δίνεται μέσω του παιχνιδιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και είναι μεγάλη η επίδραση του στη θεραπεία των ρευματισμών. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική. Είναι ένα άθλημα εύκολο και προσιτό σε όλους τους ηλικιωμένους, συνδυάζει τον αθλητισμό και το μυαλό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων των ασθενών με άνοια» Πρόκειται για , ένα παιχνίδι που είναι δημοφιλές στην Ευρώπη και είναι ενταγμένο στα παραολυμπιακά αθλήματα.

 

Το μπότσια έχει ενταχθεί εδώ και δυο χρόνια στο πρόγραμμα του ΚΑΠΗ του δήμου Αλικαρνασσού και μάλιστα έχουν διοργανωθεί και δυο τουρνουά μεταξύ των ΚΑΠΗ του Ηρακλείου όπως επισήμανε  η φυσικοθεραπεύτρια Όλγα Κοντοπόδη, η οποία παρουσίασε την εφαρμογή του αθλήματος σε ηλικιωμένους στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Οι ρίζες του παιχνιδιού, όπως ανέφερε η κ. Κοντοπόδη, ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο όπου σε σαρκοφάγο βρέθηκαν επεξεργασμένες μπάλες τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να το παίξουν. Υπάρχουν αναφορές ότι το έπαιζαν Έλληνες και Τρώες κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου. Έχει θεραπευτικό σκοπό και η θεωρία του ανάγεται στον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Όπως εξάλλου ανέφερε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής-Παράρτημα Ηρακλείου, Αικατερίνη Παντελιδάκη, η πειραματική εφαρμογή του παιχνιδιού και σε ηλικιωμένους με άνοια άρχισε πριν περίπου ένα μήνα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αναφορικά με την επίδρασή του θα παρουσιαστούν στο επόμενο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών.

«Με την πειραματική εφαρμογή του στοχεύουμε να δούμε αν θα έχει θετική επίδραση στην κοινωνική και σωματική βελτίωση των ανοϊκών, καθώς και στη συμπεριφορά, τη βελτίωση της μνήμης και του προσανατολισμού» τόνισε η κ. Παντελιδάκη.

Το μπότσια είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων.

Όπως ανέφερε η κ. Κοντοπόδη οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο χαράσσονται ειδικές γραμμές που οριοθετούν τον αγωνιστικό χώρο. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις μπάλες τους όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία άσπρη μπάλα στόχο. Η σειρά των παικτών καθορίζεται με κλήρωση. Ο αθλητής ή ομάδα που κερδίζει την κλήρωση έχει δικαίωμα να διαλέξει με ποια ομάδα θα αγωνιστεί. Η προώθηση της μπάλας μπορεί να γίνει με το χέρι. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι ρίχνουν τις μπάλες τους προσπαθώντας να φτάσουν τη μπάλα στόχο. Στο τέλος κάθε γύρου μετρώνται από το διαιτητή οι πιο κοντινές προς το στόχο αποστάσεις και συγκεντρώνεται η βαθμολογία για να βγει ο νικητής.