Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Εγκαίνια της Έκθεσης «Η Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία»

«Η  Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία»
Έκθεση στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης – Αρχοντικό Λασσάνη,
17 Ιανουαρίου – 14 Μαρτίου 2010
 
       Τα εγκαίνεια της έκθεσης χαρτών «Η Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία», πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στους ανανεωμένους χώρους του Αρχοντικού Λασσάνη.
 
Η δεύτερη περίοδος της Δημοτικής Χαρτοθήκης ξεκίνησε με την έκθεση, επιλεγμένων χαρτών της Μεγαλονήσου από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, από τη σημαντική χαρτογραφική συλλογή της Μαργαρίτας Σαμούρκα. Οι χάρτες συνοδεύονται  από πλούσιο οπτικό ψηφιακό υλικό και θα φιλοξενούνται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι  και τις 14 Μαρτίου 2010.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συλλόγου Κρητών Κοζάνης, της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας και των συλλεκτικών εκδόσεων «Μικρός Ναυτίλος» του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ οργανώθηκε από το Δήμο Κοζάνης, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και την επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιμέλεια και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης στο Αρχοντικό Λασσάνη, με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τις δωρεές-χορηγίες πολιτών της Κοζάνης.
 Παράλληλα με την εν λόγω έκθεση, λειτουργεί και η  μόνιμη έκθεση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, των χαρτών του Άνθιμου Γαζή και άλλων γεωγραφικών τεκμηρίων του νεοελληνικού Διαφωτισμού από τη συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με συνοδευτικό οπτικό ψηφιακό υλικό.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1 ο Διοικητικό Συμβούλιο της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδος για το 2010, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Δημοτικής Χαρτοθήκης, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της προβολής της χαρτοθήκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξία της.