Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Εντοπίστηκε σιαγόνα ρινόκερου 5 εκατ. ετών

    Η σιαγόνα ενός ρινόκερου, ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εξόρυξης κάρβουνου στα Σέρβια της Κοζάνης και τις επόμενες ημέρες θα εκτίθεται στο Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κοζάνης.

«Ο εντοπισμός της σιαγόνας του ρινόκερου έγινε πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν και βρέθηκε μέσα σε κάρβουνο, στην περιοχή της Λάβας. Αφού έγινε η απαραίτητη συντήρηση από τους ειδικούς συντηρητές, το νέο εύρημα θα εμπλουτίσει πλέον τη συλλογή του μουσείου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, κ. Γιώργος Γιαννάκης.

     Οι παλαιοντολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Κοζάνης όσο και της Πτολεμαΐδας έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκης, αρκετά είναι και αυτά που χάνονται: «Ο άνθρωπος που βρήκε τη σιαγόνα έτυχε να έχει επισκεφτεί το μουσείο και αμέσως ειδοποίησε τους υπεύθυνους για τον απαραίτητο έλεγχο. Αρκετές είναι οι φορές που έρχονται ευρήματα στο φως, όμως είτε κάποιοι δεν γνωρίζουν και τα καταστρέφουν, είτε οι γνώστες τα μεταφέρουν στο εξωτερικό».

Το νέο εύρημα θα εκτίθεται σε λίγες μέρες στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου, όπου ήδη υπάρχουν συλλογές από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, πετρώματα, απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, απολιθωμένα θαλάσσια είδη κ.ά.