Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Επιστολή για τη διάσωση της Σκήτης του Α. Νικάνορα

Επιστολή για τη διάσωση της Σκήτης του Αγίου Νικάνορα

 

Επιστολή προς τη ΔΕΗ με θέμα Υλοποίηση περιβαντολλογικών όρων του Υδροηλεκτρικού έργου Φράγματος Ιλαρίωνα και συγκεκριμένα τη σωτηρία και ανάδειξη τον μνημείου της Σκήτης του Αγίου Νικάνορα («σκηταριό») και την κατασκευή της πεζογέφυρας Ελάτης- Μονής- Σκούμτσας στον ίδιο χώρο, απέστειλε το Συντονιστικό όργανο φορέων για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής μελέτης του φράγματος Ιλαρίωνα- Λίμνης Αγ. Νικάνορα. Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο ενώ κοινοποιείται στον Διευθυντή Υδροηλεκτρονικής παραγωγής κ. Λέρη, στον Διευθυντή ΚΕΨΕ κ. Παπαϊωάννου, στο Συντονιστικό διανομαρχιακό όργανο για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής μελέτης Κοζάνης-Γρεβενών, στο παράρτημα Κοζάνης του ΤΕΕ και στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο.

 

Την επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Καμβουνίων, Δεσκάτης, Βεντζίων, Αιανής, Χασίων, πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, Συνεταιρισμών και Συλλόγων.

Ο «Π.Λ.» μίλησε για το θέμα αυτό με τον δήμαρχο Καμβουλίων κ. Αχιλλέα Ντοβόλη, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη διάσωσης του μεγάλου θρησκευτικού αυτού μνημείου λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή η Σκήτη κινδυνεύει και αυτό που εμείς προτείνουμε αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος διάσωσης είναι να κατέβει η στάθμη της λίμνης  ώστε να μην κατακλυστεί η Σκήτη από τη λίμνη».
Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο υπάρχει ο κίνδυνος την περίοδο των βροχοπτώσεων να φτάνει η στάθμη της μέχρι και την οροφή του «σκηταριού» γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος Καμβουνίων λέει πως «δεν νομίζω για μια τέτοια λίμνη να είναι πρόβλημα να κατέβει η στάθμη της 4-5 μέτρα». Ο ίδιος τονίζει πως «Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει και το μνημείο και την πεζογέφυρα Ελάτης-Μονής-Σκούμτσας, η οποία με την παράδοση του έργου θα καταστραφεί, για αυτό και ζητάν από τη ΔΕΗ να κατασκευαστεί στο στενότερο μέρος του φαραγγιού.
«Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ μας παραμελεί πέρα για πέρα σαν Δήμο Καμβουνίων. Δεν μπορεί σήμερα να θυσιάζουμε ένα μνημείο των 500 ετών» δηλώνει ο κ. Ντοβόλης ενώ ξεκαθαρίζει πως αν δεν εισακουστούμε είμαστε αποφασισμένοι δυναμικά πλέον να κατέβουμε στους χώρους αυτούς και να βάλουμε φραγμό στη ΔΕΗ γιατί είναι υποτιμητικό για τον τόπο μας. Θα πρέπει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να το λάβει καλά υπόψη και να μην συμπεριφέρεται έτσι στην περιοχή μας».

Αναλυτικότερα, στην επιστολή τους οι φορείς τονίζουν και προτείνουν το εξής:
«Α΄ Η σωτηρία - προστασία και ανάδειξη της σκήτης του Οσίου είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για μας.
Β' Η πεζογέφυρα της Ελάτης, η οποία τη συνδέει με τη Μονή και τη Σκούμτσα να κατασκευασθεί στο στενότερο μέρος του φαραγγιού της σκήτης ενώνοντας συμβολικά (σκηταριό- πατλιά) αναδεικνύοντας το μνημείο, ζωντανεύοντας την παράδοση σε ένα περιβάλλον μοναδικής άγριας φυσικής ομορφιάς.
Γνωρίζουμε την ευαισθησία της ΔΕΗ στη σωτηρία μνημείων και την ανάδειξη των περιοχών με την κατασκευή Υδροηλεκτρικών Έργων. Η υλοποίηση των παραπάνω τιμά και αναδεικνύει την ίδια την επιχείρηση.
Συνημμένα υποβάλλουμε τοπογραφικό διάγραμμα».