Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Επιστροφή λοιμωδών ασθενειών

Μεγάλη έρευνα για τα λοιμώδη

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία

 

       Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα τείνει να πάρει το πρόβλημα με τρεις ξεχασμένες για την γηραιά ήπειρο ασθένειες.

 Η φυματίωση, η ηπατίτιδα-C και οι σαλμονέλες έχουν επιστρέψει, όπως διαπιστώνει μεγάλη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων στα 27 κράτη της Ε.Ε.

   Η χώρα μας δεν εξαιρείται από τη νέα πραγματικότητα, αλλά υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί ανησυχία:«λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών τα μικρόβια αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά».
Μέσα σε 700 σελίδες οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων καταγράφουν τους κινδύνους για την ζωή χιλιάδων πολιτών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
«Σε ένα μόνο χρόνο σημειώθηκαν 195.000 κρούσματα σαλμονέλας, 82.674 κρούσματα φυματίωσης, 13.000 περιστατικά σύφιλης , 1.600 τύφου και 30.000 νέοι άνθρωποι νόσησαν από ηπατίτιδα C ».
"Όλες οι παλιές νόσοι υπάρχουν. Με 83 χιλιάδες κρούσματα φυματίωσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαβαίνουμε ότι εξακολουθούμε έχουμε όλα τα νοσήματα που υπάρχουν στην υφήλιο, που διακινούνται λόγω των μεταναστών ", σημειώνει ο Παναγιώτης Κοντολέων, μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι και τα κρούσματα φυματίωσης και σαλμονέλας στην Ελλάδα, όπως  ....

προειδοποιεί η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.
Την περασμένη χρόνια εντοπίστηκαν 767 ασθενείς με φυματίωση ενώ 1300 εμφάνισαν σαλμονέλα , κατατάσσοντας την χώρας μας στην πέμπτη θέση με τα περισσότερα περιστατικά. Τα 191 έφτασαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας.
Μία ακόμη θλιβερή πραγματικότητα, λένε οι επιστήμονες, είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά . Το φαινόμενο αυτό έχει πλήξει όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η αντοχή του σταφυλόκοκκου στα αντιβιοτικά αγγίζει το 50% .Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας επίσης το 50%. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην λίστα αφού με την υπερκατανάλωσή τους μετατρέψαμε τα αντιβιοτικά σε ανενεργά φάρμακα .
Μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα είναι η εξάπλωση του AIDS, που στις χώρες της Βαλτικής παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Στην Εσθονία ανά εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν 1200 νέα κρούσματα του ιού . Ακολουθεί η Λετονία και η τρίτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Πορτογαλία .Τα στοιχεία έχουν ήδη δοθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας τους