Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας

Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα φλαβονοειδή που περιέχει βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρτηριών. Μελέτη σε έναν μικρό αριθμό υγιών εθελοντών, οι οποίοι έφαγαν 100 γραμμάρια σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 74%, έδειξε ότι για τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή της παρουσίασαν βελτίωση της λειτουργικότητας των αρτηριών και του ενδοθηλίου. Εξάλλου, διεθνείς μελέτες σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και υπέρταση έδειξαν βελτίωση της κατάστασης και μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ υπάρχουν και έρευνες που έδειξαν ότι άτομα ηλικία άνω των 65 ετών που τρώνε σοκολάτα, ζουν περισσότερο.

Ωστόσο, οι γιατροί είναι ακόμη επιφυλακτικοί στο να συστήσουν στους ασθενείς να καταναλώνουν άφοβα σοκολάτα, καθώς οι μελέτες σχετικά με την ευεργετική της δράση γίνονται μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια και θα πρέπει να περάσει καιρός, προκειμένου να συγκεντρωθούν και άλλα δεδομένα. Αυτά ανέφερε ο ειδικευόμενος γιατρός στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Αλεξόπουλος, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι η κατανάλωση της σοκολάτας ανεβάζει την καλή χοληστερίνη. Παράλληλα, τόνισε ότι η σοκολάτα γάλακτος, αντιθέτως με τη μαύρη σοκολάτα, δεν έχει ευεργετική δράση, αφενός μεν λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο και κατά συνέπεια και σε φλαβονοειδή, αφετέρου δε λόγω του ότι το γάλα που  περιέχει εμποδίζει την απορρόφηση των λίγων φλαβονοειδών που περιέχει.