Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ντροπαλά άτομα

Κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ντροπαλά άτομα

 

Τ

α άτομα που είναι επικοινωνιακά και αποτελούν το επίκεντρο της παρέας ενδεχομένως να μειώνουν τις πιθανότητές τους να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Epidemiology. Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο διαπίστωσε μετά από 30ετη μελέτη ότι τα άτομα που είναι ντροπαλά ή αντικοινωνικά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από τα προαναφερόμενα αίτια, συγκριτικά με τα άτομα που είναι πιο κοινωνικά.

    Οι επιστήμονες κατέγραψαν στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 2.000 μεσήλικων ανδρών για περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι το 60% του δείγματος να αποβιώσει. Τα πιστοποιητικά θανάτου συνδυαστικά με τα ψυχολογικά ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες και αποκάλυπταν τον τύπο της προσωπικότητάς του καθενός. Η ομάδα των πιο ντροπαλών ανδρών είχε 50% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με την ομάδα των πιο κοινωνικών ανδρών. Όταν αναλύθηκαν και άλλες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, ......

δεν προέκυψε άλλη συσχέτιση με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το ποτό ή η παχυσαρκία.

    Άρα αποκλείεται αμέσως η θεωρία ότι οι ντροπαλοί ή αντικοινωνικοί άνδρες μπορεί να πεθαίνουν λόγο της ανθυγιεινής, καθιστικής ζωής που κάνουν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είτε οι ντροπαλοί άνδρες είναι περισσότερο αγχώδεις σε νέες καταστάσεις ή ότι ο τύπος της προσωπικότητάς τους κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ήπια λειτουργία της καρδιάς. Έρευνες δεκαετιών δείχνουν ότι ένας μόνο τύπος προσωπικότητας δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών. Τα καλόβολα άτομα, φαίνεται να είναι υγιέστερα. Αντίθετα, οι εργασιομανείς με επιρρέπεια στο άγχος και τον θυμό, φαίνεται να είναι πιθανότερο να υποφέρουν από υπέρταση και καρδιακή νόσο, ενώ τα άτομα που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αλλά και τα άτομα που είναι απαισιόδοξα με χαμηλή αυτο-εκτίμηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

HEALTH.IN.GR