Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Λάζαρος Μαλούτας: «Καμία πρόβλεψη για την περιοχή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» - «Ζητούμενο οι θέσεις εργασίας»

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενόψει και της λήξης της δημόσιας διαβούλευσης την 16η Δεκέμβρη 2019, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της  Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2019, στο Δημαρχείο.
«Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται στο νέο ΕΣΕΚ έως το 2028, σε συνδυασμό και με την απουσία ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη μέρα, θα φέρει το Δήμο μας αντιμέτωπο με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις». (…)«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περιοχή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. (…) «Ζητούμενο είναι οι θέσεις εργασίας. Σε εννιά χρόνια δεν μπορούν να δημιουργηθούν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας», τόνισε εμφατικά ο Δήμαρχος Κοζάνης. 
Επιπροσθέτως, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα απέστειλε περισσότερες από διακόσιες επιστολές σε φορείς, συλλόγους και επιμελητήρια που έχουν έδρα το Δήμο Κοζάνης, με την προτροπή να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η βούληση της περιοχής. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή  «Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, βάζει τέλος στη λιγνιτική δραστηριότητα ήδη από το 2022-2023, προβλέποντας το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2028.  Μπροστά στις αιφνιδιαστικές αυτές εξελίξεις, και καθώς δεν περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ καμία συγκεκριμένη πρόταση, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα: 
Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν καθώς και την απώλεια του εισοδήματος των νοικοκυριών; 
Τι θα πρέπει να αναμένουμε σχετικά τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία; 
Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της θέρμανσης των περιοχών που κάνουν χρήση της τηλεθέρμανσης;». 
 
Ενώ στη συνέχεια της επιστολής υπογραμμίζεται πως «Μπορεί στο νέο ΕΣΕΚ να γίνεται μνεία για ένα «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές, όμως η παρουσίασή του μετατίθεται σε χρόνο μεταγενέστερο της υιοθέτησης του ΕΣΕΚ. Επιπλέον δεν αναφέρεται πουθενά κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ενώ δεν προσδιορίζονται και δεν εξειδικεύονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων».  
 
Να σημειωθεί πως  είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υποβολή σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων επί του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019. Το πλήρες κείμενο του ΕΣΕΚ, βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/minenv/?p=10156
 
Η υποβολή σχολίων γίνεται εύκολα από εδώ, πηγαίνοντας στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας: http://www.opengov.gr/minenv/?p=10155#respond 
 
*Επισυνάπτεται η επιστολή «Συμμετοχή στη διαβούλευση επί του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και υποβολή παρατηρήσεων, προτάσεων και ενστάσεων».