Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης προκαρκινικών βλαβών

Νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης προκαρκινικών βλαβών του μαστού εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη

 

    Μία νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης προκαρκινικών βλαβών του μαστού μέσω έκπλυσης των γαλακτοφόρων πόρων που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη διάρκεια του 22ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου.  Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό εργαλείο για τον εντοπισμό πρώιμων και προκαρκινικών βλαβών του μαστού (κυρίως στο στάδιο της επιθηλιακής ατυπίας) σε γυναίκες μέτριου ή υψηλού κινδύνου καθώς και σε γυναίκες με προηγούμενες οριακές βλάβες του μαστού.

 

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας με τη βοήθεια ενός θηλάστρου εντοπίζονται οι γαλακτοφόροι πόροι στους οποίους μέσω ενός μικροκαθετήρα διοχετεύεται φυσιολογικός ορός δια του οποίου γίνεται έκπλυση των κυττάρων τα οποία συλλέγονται και αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση.

Με την κυτταρολογική εξέταση εντοπίζονται πρώιμες ή και προκαρκινικές βλάβες. Σε περίπτωση εντοπισμού κυτταρικής ατυπίας λαμβάνονται μέτρα πρόληψης όπως ο τακτικός έλεγχος και η προληπτική θεραπεία.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρου εφαρμόστηκε σε 20 γυναίκες ηλικίας 27-71 ετών κατά το διάστημα από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Σε 3 γυναίκες (εκ των οποίων η μια 27 ετών) διαγνώστηκε ατυπία μετρίου/σοβαρού βαθμού και ήδη τέθηκαν σε πρόγραμμα χημειοπροφύλαξης για 2 ή 5 χρόνια με ταμοξιφαίνη.

ΑΠΕ