Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Οι διαταραχές διατροφής

Οι διαταραχές διατροφής στην εφηβεία συζητήθηκαν  στο πλαίσιο του Ανοιχτού-Λαϊκού Πανεπιστημίου Πτολεμαΐδας

 

    «Διαταραχές διατροφής στην εφηβεία» ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο πλαίσιο του Ανοιχτού – Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαΐδας ο ψυχίατρος, παιδοψυχολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Νικόλαος Ζηλίκης.
Ο κ. Ζηλίκης έκανε εκτενή αναφορά στις δύο ακραίες μορφές διατροφής, τη νευρική ανορεξία και την βουλιμία, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως την περίοδο της εφηβείας.
«Η ανορεξία έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή της ανάπτυξης του παιδιού και την συνεχή απώλεια βάρους» τόνισε ο κ. Ζηλίκης. Εκτός, όμως, από την άρνηση της διατροφής εντοπίζεται και το φαινόμενο της βουλιμίας χαρακτηριστικά του οποίου είναι η έντονη πείνα, η συνεχής κατανάλωση φαγητού και στην συνέχεια η πρόκληση εμετού», συνέχισε ο κ. Ζηλίκης.
Πολλές φορές, όμως, ο έλεγχος χάνεται με αποτέλεσμα ένα ανορεξικό παιδί  να εμφανίζει παράλληλα  κρίση βουλιμίας και υπερδραστηριότητα με στόχο την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τον κ. Ζηλίκη αρνητικές επιδράσεις δέχονται οι έφηβοι από τα πρότυπα που προβάλλονται κυρίως από την τηλεόραση με αποτέλεσμα να προσπαθούν οι έφηβοι να τα μιμηθούν.