Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Όλα των Πανελλαδικών πιο αυστηρά

Από φέτος τα νέα μέτρα αναβαθμολόγησης και η ασπίδα προστασίας του αδιάβλητου

 

    Για το νέο σύστημα αναβαθμολόγησης αλλά και τα σκληρά πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων (αυστηροποίηση των κωλυμάτων συγγένειας εμπλεκομένων με υποψηφίους κ.ά.) ενημέρωσε, χθες, ο υπουργός Παιδείας τους περιφερειακούς διευθυντές και προέδρους των βαθμολογικών κέντρων.

Παρά την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των νέων μέτρων και τις διαμαρτυρίες υποψηφίων, γονέων αλλά καθηγητών που επισήμαναν την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης, ειδικά εν όψει πανελλαδικών που ξεκινούν στις 20 Μαΐου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε κατηγορηματικά πως τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από φέτος. Επισήμανε, μάλιστα, πως «είναι μόνο η αρχή για τη βελτίωση του συστήματος των γενικών εξετάσεων».
   Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της αναβαθμολόγησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία (επί του Π.Δ. 60/2006), σύμφωνα με την οποία -όπως έχει ήδη γίνει γνωστό- στην περίπτωση αναβαθμολόγησης στις εξετάσεις Γενικών Λυκείων, ως τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών (αντί του μέσου όρου των τριών που ίσχυε πέρυσι).
Συγκεκριμένα:

·         Δόθηκε εντολή ώστε οι πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με .......

οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα το κώλυμα της συγγένειας περιοριζόταν μόνο στην περιφέρεια λειτουργίας του Βαθμολογικού Κέντρου.

·         Τονίστηκε πως θα υπάρξει γενική και διαφορετική ανακατανομή των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, κυρίως των Γενικών Λυκείων ώστε να ελαχιστοποιηθούν έως και να εξαφανιστούν οι πιθανότητες να γνωρίζει ο βαθμολογητής τίνος υποψηφίου το γραπτό διορθώνει.

·         Δόθηκε ρητή εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος στα εξεταστικά κέντρα υποψηφίων με κινητά. Το υπουργείο έχει εφοδιαστεί με ειδικές συσκευές αδρανοποίησης της κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής φύσεως, επισημάνθηκε πως πρέπει δίνεται άμεση προτεραιότητα στους υποψήφιους που ανήκουν στην κατηγορία των «φυσικώς αδυνάτων».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/04/2008