Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Παγκόσμια  Ημέρα  Εθελοντισμού

     Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει αναπτύξει ένα τρόπο ζωής απόλυτα εξαρτημένο από ορισμένες παραμέτρους. Αν κάποιες απ'  αυτές λείψουν, νοιώθει ευάλωτος, αδύναμος και αρχίζει πλέον να βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

     Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών, του νερού ή άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, μπορεί να οδηγήσει τους κατοίκους μιας πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

     Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να συμβούν από:
- Από φυσικά αίτια: σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, θύελλες, έντονες χιονοπτώσεις κ.λ.π.
- Από τεχνολογικά αίτια: τροχαία δυστυχήματα, εκρήξεις, πυρκαγιές πετρελαιοειδών, διαρροή τοξικών κ.λ.π.

     Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας ( Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.) σε συνεργασία με το παράρτημα Κοζάνης, συγκροτεί Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (ΟΕΑ) από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι προσφέρονται ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς για να παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.

     Η αδυναμία από τη μία μεριά, των επαγγελματικών και κρατικών δικτύων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υπερφόρτωσης ή κατάρρευσης μετά από μία καταστροφή και η αυτονομία, ευελιξία των συστημάτων μας και η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου μας, απ' την άλλη, οδήγησαν στην αναγνώριση και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κύρια Γ.Γ.Π.Π., Π.Υ. Ο.Α.Σ.Π., Νομαρχίες κ.λ.π.) και στον από κοινού σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

- Στις περιπτώσεις αυτές, διαβιβάζουμε μέσω ασυρμάτου (φωνητικά ή ψηφιακά), μηνύματα ανάγκης. Διασυνδέουμε τηλεπικοινωνιακά τις εμπλεκόμενες με την αντιμετώπιση της καταστροφής υπηρεσίες.

Αναπτύσσουμε δίκτυα για:

- γρήγορη συλλογή πληροφοριών,
- συντονισμό βυτιοφόρων, ασθενοφόρων - νοσοκομείων, οχημάτων μεταφοράς βοήθειας, καταυλισμών, εθελοντικών ομάδων,
- αναζητήσεως προσώπων

και δημιουργούμε εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ως προς τα υπάρχοντα των δημοσίων οργανισμών.

     Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού γιορτάζεται σήμερα σ' όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών και την αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποίησης στη συμβολή τους στην κοινωνία.

     Κάθε Δεκεμβρίου, παρέχεται η ευκαιρία για εθελοντική ανάμειξη Οργανώσεων και εθελοντών σε προγράμματα και εκστρατείες που προωθούν τη συνεισφορά τους στην κοινωνική ανάπτυξη των χωρών στις οποίες δρουν.

     Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 17 Δεκεμβρίου του 1985, μέσω του ψηφίσματος 40/212, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

     Η ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ( Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.) και το παράρτημα Κοζάνης, προσπαθώντας πάντα για την αρτιότερη λειτουργία των Ο.Ε.Α. και τον πληρέστερο σχεδιασμό δράσης τους, είναι συνέχεια στη διάθεσή σας, για να λύσει απορίες, να βοηθήσει και να βοηθηθεί, ώστε να γίνεται ταχύτερα και πληρέστερα η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, στοχεύοντας στη μείωση του ανθρώπινου πόνου στις δύσκολες εκείνες ώρες.

Ο Πρόεδρος Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.                                                             Παράρτημα Κοζάνης

Αναστασόπουλος Ε. Αθανάσιος                                                            Ξαρρας Κων/νος                                                            Ο Γραμματέας

                                                        Δινοβίτσης Αντώνης.


Τηλ. Επικοινωνίας 6973032888


Πηγή: ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ( Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ