Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Παραδοσιακός Νερόμυλος

O Παραδοσιακός Μύλος στη Λευκοπηγή Κοζάνης

 

         Ο Παραδοσιακός Μύλος στη Λευκοπηγή Κοζάνης άνοιξε την Παρασκευή τις πόρτες του στο κοινό. Ο Μύλος αυτός ήταν παλαιότερα ο πρώτος από τους 10 νερόμυλους του χωριού, τους οποίους τροφοδοτούσε η πηγή ''ΜΑΝΑ'' και χρησιμοποιούνταν για να αλέσουν το σιτάρι.

         Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, με έργα στην περιοχή που φθάνουν στο ύψος των 500.000 ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής σε κοινωνικό αλλά και αισθητικό επίπεδο.

 

        Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Διαμερισμάτων Ευάγγελος Καραπάτσιος έδωσε το παρόν στην  εκδήλωση και μας αποκάλυψε ότι θέλει ο χώρος αυτός να αποτέλεσει πόλο έλξης για τα σχολεία της Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε  να γνωρίζουν από κοντά τον χώρο, που χρόνια πριν, έπαιζε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής οικονομίας.

       Ο Παραδοσιακός Νερόμυλος αποτελεί ένα λαογραφικό κόσμημα για τη Λευκοπηγή.

        Η ζωγράφος κ. Δώρα Ζήγρα είναι μία από τους πρωτεργάτες που προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να δώσουν ζωή στον χώρο αυτό, εμπλουτίζοντάς τον με έργα λαϊκής τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, πίνακες βιτρό όπως επίσης φυσικά με τον παραδοσιακό Μύλο και την πέτρα άλεσης.
Τα έργα αυτά προέρχονται από καλλιτέχνες του χωριού αλλά και δικές της δημιουργίες.
Κρυφός πόθος της κ. Ζήγρα είναι να γεμίσει ο χώρος με παραδοσιακά εργαλεία και να μετατραπεί ο χώρος σε ένα μικρό γεωργοκτηνοτροφικό μουσείο. Να δημιουργηθεί ακόμη ένα εργαστήρι όπου θα μαθαίνει σε μικρά παιδιά και όχι μόνο, τα μυστικά της τέχνης.

Πηγή - kozan.gr