Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Πρόληψη με μεσογειακή διατροφή

Πρόληψη με μεσογειακή διατροφή

 

   Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη νόσων όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών πνευμονολόγων. Η διατροφή που εμπεριέχει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο και που συνηθίζεται στην περιοχή της Μεσογείου, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, που επικαλείται δύο σχετικές μελέτες.


Έρευνες σε ενήλικες και παιδιά

   Η πρώτη έρευνα έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή 43.000 ανθρώπων, ηλικίας 40 -75 ετών και η δεύτερη στην Ελλάδα με την συμμετοχή 690 παιδιών, ηλικίας 7 έως 18 ετών.

"Η αιτία πολλών χρόνιων αναπνευστικών νόσων είναι το γεγονός ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία του μεταβολισμού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση υγειών και καλά ισορροπημένων τροφών", λέει ο Μίκαλε Μπάρτζοκ, εκπρόσωπος της Ένωσης.

Τα παιδιά που τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ........

εμφάνισης άσθματος και αλλεργικών διαταραχών.

Οι Γερμανοί ειδικοί συνιστούν επίσης την κατανάλωση των κόκκινων σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, που περιέχουν την ουσία πολυφαινόλη, η οποία εμποδίζει την εμφάνιση φλεγμονών στους πνεύμονες.

Η καροτίνη Β που περιέχεται στα πορτοκάλια, τα μήλα και τις φρέσκες ντομάτες, συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του άσθματος και των αλλεργιών.

"Επιπρόσθετα, οι ξηροί καρποί περιέχουν την βιταμίνη Ε και μαγνήσιο ,που συμβάλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων", τόνισε ο δρ. Μπάρτζοκ.