Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με τις Μαρία Λουiζα Γελαδάρη, βιολί και Dr. Gerda Guttenberg, πιάνο

Austrian-Greek Music Summer 2023

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου – Αίθουσα Τέχνης Δήμου Κοζάνης ώρα 20:00

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με τις Μαρία Λουiζα Γελαδάρη, βιολί και Dr. Gerda Guttenberg, πιάνο

Το Austrian-Greek Music Summer έρχεται για πρώτη φορά στην Κοζάνη, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Η Μαρία Λουίζα Γελαδάρη (βιολί) και η Gerda Guttenberg (πιάνο) θα ερμηνεύσουν δημιουργίες Αυστριακών και Ελλήνων συνθετών, περιλαμβανομένου και τοπικού δημιουργού. Έργα εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της Αυστρίας και της Ελλάδας θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα με τους ξεχωριστούς ρυθμούς και ήχους των δύο χωρών. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μαρία Λουiζα Γελαδάρη, βιολί
Η Μαρία Λουίζα γεννήθηκε το 1999 στην Κοζάνη και έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην ηλικία των έξι ετών, στο Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου και στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.
Επανειλημμένα πρώτα βραβεία και διακρίσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την οδηγούν σε Masterclasses κορυφαίων μουσικών όπως, οι Ivry Gitlis, Zakhar

Bron, Ulf Wallin κ.α. αλλά και σε προγράμματα προώθησης νέων ταλέντων όπως η Sommerakademie Mozarteum Salzburg, τα Operncampsder Wiener Philharmoniker, καθώς και στο Mit Musik Miteinander της Kronberg Academy.
Δεκαπεντάχρονη μετακομίζει στο Σάλτσμπουργκ και εγγράφεται στο Μουσικό Λύκειο, ενώ παράλληλα εισάγεται ως εξαιρετικό ταλέντο στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στην τάξη της Esther Hoppe, με την οποία συνέχισε και τις σπουδές της στο Bachelor. Το 2022 της απονέμεται ο τίτλοςBachelor of Arts, με ειδίκευση στο βιολί (Konzertfach) και ακολουθούν οι σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, στην τάξη της Annelie Gahl μέχρι και σήμερα.
Πολύτιμες εμπειρίες συνέλλεξε ως μέλος, Εξάρχων και Σολίστ στις Συμφωνικές Ορχήστρες του Musisches Gymnasium Salzburg, τις Landesjugendorchester Salzburg, Philharmonie Salzburg και στην Orpheus Kammerorchester Wien.Από το 2019 είναι μέλος της πρωτοποριακής και βραβευμένης Συμφωνικής Ορχήστρας Γυναικών Αυστρίας (FSOA) και του Κουαρτέτου της από το 2022.
Σε επανειλημμένες προσκλήσεις πολυάριθμων Φεστιβάλ είχε την τιμή να συμπράξει με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι: Dr. Gerda Guttenberg, Ζωή Ζενιώδη, Βασίλης Βαρβαρέσος, Κωνσταντίνος Δημηνάκης, Δημήτρης Δημόπουλος, Σπύρος Σουλαδάκης, Πάρις Τσενίκογλου και Δημήτρης Χανδράκης.
Η Μαρία Λουίζα σπουδάζει παράλληλα λυρικό τραγούδι στην τάξη της KSIldiko Raimondi επίσης στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ. Οι σπουδές της από το 2017 υποστηρίζονται με υποτροφία από το Αυστριακό κράτος.

Dr.Gerda Guttenberg, πιάνο
Η Gerda Guttenberg γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στην ηλικία των επτά ετών. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ερμήνευσε το κονσέρτο για πιάνο σε Ρε Μείζονα του Μότσαρτ με ορχήστρα, στην εμβληματική αίθουσα Grosser Saalτης πόλης.

Εντεκάχρονη έγινε δεκτή στην τάξη του Kurt Neumüller, στην τότε «Ακαδημία» Mozarteum (αργότερα Πανεπιστήμιο) του Σάλτσμπουργκ, λαμβάνοντας με άριστα και τιμητική διάκριση το Δίπλωμά της. Έπειτα από ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στο Βέλγιο, ακολούθησαν ηχογραφήσεις
τηςσε έργα του Μότσαρτ. Παράλληλα με τις σπουδές της στο πιάνο σπούδασε επίσης, Μουσικολογία και Μουσικοπαιδαγωγική στο πανεπιστήμιο Paris-Lodron- University, όπου και ολοκλήρωσε με επιτυχία την Διδακτορική της διατριβή. Έπειτα από την τρίχρονη παραμονή της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 1995, κατέλαβε τη θέση της καθηγήτριας πιάνου και συνοδού εγχόρδων στο πανεπιστήμιο Mozzarteum του Σάλτσμπουργκ και το 2003 τη θέση καθηγήτριας μουσικής δωματίου. Συνεργάστηκε σε σεμινάρια με κορυφαίους μουσικούς όπως
οι: Ivry Gitlis, Clemens Hagen, David Oistrach, Ruggiero Ricci και σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων στους: International Mozart Competition, Fritz Kreisler-Violin Competition και Queen Elizabeth Competition Brussels. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Ευρώπη αλλά και σε πολυάριθμα Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων, στο Μουσικό φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, της Βιέννης και στο Schleswig Holstein Festival. Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις της συνθέτουν και αναδεικνύουν την πολυποίκιλη μουσική της παρουσία.