Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Ρομποτική ακτινοχειρουργική

Ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και πιθανή παράτασή της δίνει στους πάσχοντες από καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και διαφόρων οργάνων ένα νέο σύστημα ρομποτικής ακτινοχειρουργικής, το οποίο καταστρέφει τους όγκους δίχως να απαιτείται αναισθησία, εγχείρηση ή νοσηλεία. Το σύστημα λέγεται CyberKnife και εκπέμπει με ακρίβεια μικρότερη του 0,5 χιλιοστού υψηλές δόσεις ακτινοβολίας  οι οποίες καταστρέφουν τους όγκους δίχως να προκαλούνται βλάβες στους παρακείμενους υγιείς ιστούς. Η χώρα μας είναι η πέμπτη στην Ευρώπη που το αποκτά και η 75η σε όλο τον κόσμο.


Το CyberKnife επινοήθηκε πριν από 15 χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ οι οποίοι, αφού το δοκίμασαν σε περίπου 10.000 ασθενείς, ζήτησαν το 2001 την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για να αρχίσει η ευρεία διάθεσή του κάτι που έγινε τον Αύγουστο του 2001. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους από 20.000-30.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο και σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά ελέγχου της νόσου ξεπερνούν το 90% σε καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου, όπως τα μηνιγγιώματα και τα ακουστικά νευρινώματα, ενώ με την βοήθειά του, το 80% των ασθενών με νευραλγία του τριδύμου νεύρου (στο πρόσωπο) κατορθώνουν να απαλλαγούν για πολύ καιρό από τον πόνο.

Όπως εξήγησε χθες ο ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος κ. Νίκος Σαλβαράς, διευθυντής της Μονάδας Ρομποτικής Ακτινοχειρουργικής CyberKnifeι ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου στην Αθήνα ,όπου άρχισε να λειτουργεί το σύστημα, το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου μηχανήματος είναι η χορήγηση μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας σε ένα σημείο, δίχως να καταστρέφονται οι γύρω υγιείς ιστοί.

Αυτό επιτυγχάνεται με "αυτοδιόρθωση" του μηχανήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις ανεπαίσθητες κινήσεις που κάνει ο ασθενής όταν αναπνέει ή αλλάζει κάπως θέση, και να τροποποιεί κατάλληλα τη χορήγηση της ακτινοβολίας ώστε η ακτινοβόληση να γίνεται πάντοτε στο επιθυμητό σημείο.

Μεταξύ άλλων είναι κατάλληλο για όγκους στην σπονδυλική στήλη ακόμα και για όσους πιέζουν τον νωτιαίο μυελό στο σπλαγχνικό κρανίο (λ.χ. στη μύτη), στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στο πάγκρεας, ενώ σε κέντρα του εξωτερικού έχει αρχίσει να δοκιμάζεται η πιθανή εφαρμογή του και σε όγκους του προστάτη και του μαστού.

Συνολικά, η θεραπεία κοστίζει 12.000 ευρώ, αλλά η τιμή αυτή είναι προσωρινή. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του διαγνωστικού κέντρου κ. Γουρλή, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κοστολόγησης της μεθόδου από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αναμένεται η δημοσίευση της τελικής τιμής σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), ώστε να αναπροσαρμοσθεί και να αρχίσουν οι διαδικασίες κάλυψης της θεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία.