Μετάβαση στο περιεχόμενο
kozani
Επιστροφή

Το μυστικό της γήρανσης

Το μυστικό της γήρανσης ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κρήτης

 

Φρένο στη γήρανση έβαλαν Έλληνες επιστήμονες από την Κρήτη με μια καινούργια τεχνική. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αναζωογονήσουν τα κύτταρα ενός μικροσκοπικού σκουληκιού και αυτό τελικά να ζήσει περισσότερο από το φυσιολογικό του όριο.

    Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ποιοι είναι οι μηχανισμοί που αναγκάζουν τα κύτταρα των ανθρώπων και των ζώων να γηράσκουν και να εκφυλίζονται. Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Νεκτάριο Ταβερναράκη πειραματίστηκαν με τα κύτταρα ενός νηματόζωου, δηλαδή ενός μικροσκοπικού σκουληκιού που η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνά τον ένα μήνα. Όπως συμβαίνει με τον οργανισμό του ανθρώπου και των ζώων, τα κύτταρα του μικρού σκουληκιού συνθέτουν πρωτεΐνες. Η διαδικασία αυτή που είναι απαραίτητη για να κρατηθεί στη ζωή ένας οργανισμός, λέγεται πρωτεϊνοσύνθεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διεργασία αυτή προκαλεί στο κύτταρο έντονη κόπωση. Έτσι σκέφθηκαν να βρουν ένα τρόπο ώστε να απαλλάξουν τα κύτταρα του σκουληκιού από την... κοπιαστική εργασία.

Με μια ειδική τεχνική, εισχώρησαν στα κύτταρα του σκουληκιού και αντικατέστησαν ορισμένα γονίδιά του με κάποια άλλα. Τα καινούργια γονίδια δεν ήταν τόσο εργατικά όσο τα προηγούμενα και έτσι τα κύτταρα δεν ξόδευαν πολλή ενέργεια για να συνθέτουν πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα εξοικονόμησαν την απαραίτητη ενέργεια για να φροντίσουν τον εαυτό τους, βρήκαν τη δύναμη να επιδιορθώσουν τις φθορές που υφίσταντο και εν τέλει να ζήσουν περισσότερο. Οι Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να παρατείνουν το χρόνο ζωής του μικρού σκουληκιού κατά 30% με 35%, δηλαδή αντί για ένα μήνα να ζήσει περίπου 37 μέρες. Η αναλογία σε άνθρωπο θα ήταν να έφτανε τα 120 χρόνια από τα 70 με 75 που είναι το προσδόκιμο ζωής.