Επιστροφή

« Άθως· Επέκεινα των ορίων του χρόνου». Έκθεση του Αγιορείτη Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεϊτη στην Δημοτική Χαρτοθήκη

Μία άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες του Αγιορείτη Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεϊτη, παρουσιάζεται 1-8 Απριλίου στην Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης. Στην έκθεση που τιτλοφορείται “Άθως· Επέκεινα των ορίων του χρόνου” παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη ζωή των μοναχών και τις θρησκευτικές λατρείες στην Αθωνική πολιτεία.

Η  Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, και Σαββατοκύριακο, από 1 έως 12 Απριλίου 2012 τις ώρες 10:00π.μ -2:00μ.μ. και 5:00μμ-8:00μμ στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης. 

«Η φωτογένεια του Αγίου Όρους  είναι αναμφισβήτητη. Ο φωτογραφικός φακός  στα χέρια επιδέξιων χειριστών  υπήρξε τα τελευταία 150 χρόνια το μέσο για την παραγωγή απείρων απεικονίσεων του ιερού αυτού χώρου.

Ο  μοναχός – φωτογράφος Γαβριήλ είναι μέλος της Μοναστικής Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους. Η απαρχή της ενασχολήσεως του με την φωτογραφία είναι συγκυριακή. Συμπίπτει με την διακονία του στη Μονή ως ξυλογλύπτου, με τη δημιουργία έργων εκκλησιαστικής τέχνης. Η  φωτογραφική μηχανή ήταν το απαραίτητο εργαλείο απεικόνισης και αρχειοθέτησης των έργων του. Γρήγορα όμως, ο περιβάλλων χώρος, τα πρόσωπα και η εν γένει ζωή του Αγίου Όρους τον έκαναν να στρέψει προς τα εκεί τον φακό του, απεικονίζοντας με επιμονή, υπομονή και εφευρετικότητα , στιγμιότυπα από τη ζωή στο μοναδικό αυτόν τόπο. Έργο καθόλου εύκολο, κατά το μέτρο ανοχής του περιβάλλοντός του.

Το επιβλητικό τοπίο, τα μοναστηριακά συγκροτήματα, οι θησαυροί της βυζαντινής τέχνης, οι μορφές των μοναχών , η τέλεση των λειτουργικών τους καθηκόντων και οι καθημερινές τους ασχολίες δημιουργούν πολλές και μοναδικές εικόνες στην οπτική αντίληψη, καθώς  και την ταυτόχρονη επιθυμία  να διαφυλαχτούν ανεξίτηλες στη μνήμη.

Μέρος  της φωτογραφικής του συγκομιδής, παρουσιάστηκε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε λευκώματα».