Επιστροφή

Ηλεκτροκίνηση στην πράξη: Μια ευκαιρία στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα

Το πρόγραμμα "Ηλεκτροκίνηση στην πράξη" παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, από το διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και εθνικό συντονιστή Δεξιοτήτων, Σπύρο Πρωτοψάλτη, στην Κοζάνη. 
Στην παρουσίαση παρέστησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδη  και ο αντιπρύτανης Γιώργος Ιορδανίδης. 
Το πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται με τη συνεργασία της ΔΥΠΑ και του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΔΜ), στο πλαίσιο δράσεων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη Δυτική Μακεδονία.
Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης απευθύνεται σε ανέργους και εργαζόμενους με προϋπηρεσία σε συμβατικά συνεργεία αυτοκινήτων που κατοικούν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και σε σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών μαθητείας Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας και Καστοριάς της ΔΥΠΑ.
Κατά την εισήγησή του ο Λάζαρος Μαλούτας υπογράμμισε το εύστοχο της επιλογής έναρξης των καταρτίσεων για την ηλεκτροκίνηση από την περιοχή μας.  
Κάνοντας μια αναδρομή για το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης στην περιοχή, ο κ. Μαλούτας στάθηκε σε κάποιους πολύ σημαντικούς σταθμούς. 
Επιγραμματικά: 
2013. Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο πρώτος δήμος που χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα μέσω του πρότζεκτ Green eMotion. Εγκαθίστανται 8 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με το δήμο στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ.
2018. Ξεκινά η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων από το Δήμο Κοζάνης, με τη χρήση αυτόνομου συστήματος φόρτισης με χρήση φωτοβολταϊκών σε συνεργασία με τον καθηγητή του πρώην ΤΕΙ, Δημήτρη Στημονιάρη. 
2022. Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) που προβλέπει 58 Σταθμούς Φόρτισης σε όλο το εύρος του δήμου,  με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
2022. Εγκατάσταση δύο διπλών ταχυφορτιστών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue. 
Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στην εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Aντώνης Τρίτσης», για οκτώ οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης, καθώς και στην προμήθεια ενός αμιγώς ηλεκτρικού λεωφορείου 18 θέσεων μέσω των διαδικασιών του Open Mall (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου), που  θα εξυπηρετεί την κίνηση των επισκεπτών του κέντρου. 
Ακόμη, υπογράμμισε τη χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  4 σταθμών φόρτισης και 42 ηλεκτρικών ποδηλάτων. (Η πρόταση  υποβλήθηκε στις 11.02.2022 και εγκρίθηκε  στις 16.05.2023). 
Παράλληλα, τόνισε την ύπαρξη αιτήματος για μίσθωση δημοτικής έκτασης δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας Οδού, όπου θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές 
Η εισήγηση του κ. Μαλούτα ολοκληρώθηκε με την αναφορά στη μεγάλη προοπτική που έχει η ηλεκτροκίνηση για την περιοχή μας, καθώς ο Δήμος Κοζάνης είναι ένας από τους έξι ελληνικούς δήμους που συμμετέχουν στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030», με στόχο το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, μπορεί να συνεισφέρει και η ηλεκτροκίνηση, καθώς οι μετακινήσεις αποτελούν το 25% των εκπομπών  διοξειδίου του άνθρακα.