Επιστροφή

"Ο Αστερίξ και το χρέος" το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ

Η παιδική – εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης γιορτάζει φέτος 15 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο κοινό της Κοζάνης. Οι παραγωγές είχαν πάντα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, για να μυήσουν τους μικρούς θεατές στη θαυμαστή περιπέτεια του θεάτρου. Η παιδαγωγική αξία των παραστάσεων ποτέ δεν στηρίχτηκε στον στείρο διδακτισμό – στον οποίο πάντα αρέσκονται οι μεγάλοι – αλλά στη επιλογή των θεμάτων και σε μια ελεύθερη περιπλάνηση στις ανθρώπινες πράξεις, στα διλήμματα που η ζωή φέρνει μπροστά μας, στα όνειρα που χάνονται ή γίνονται πραγματικότητα και τέλος στο πώς μπορούν οι άνθρωποι να ασκούν την ελεύθερη βούληση τους. 

 

Για την μικρή επέτειο των 15 χρόνων διαλέξαμε μια σειρά από κόμικς, που εδώ και 40 περίπου χρόνια αγαπήθηκαν από πολλές γενιές. Τις διασκεδαστικές περιπέτειες του Αστερίξ και του Οβελίξ. Παρά την ευρύτατη διάδοση του κόμικ, ο Αστερίξ έγινε διάσημος, κυρίως από τις τέσσερις ταινίες που γυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Για τη δική μας παράσταση επιλέξαμε την ελεύθερη διασκευή του τεύχους «Οβελίξ και ΣΙΑ», ενσωματώνοντας στο σενάριο και άλλες στιγμές από άλλα τεύχη. Ως τίτλος στο έργο μας δόθηκε «Ο Αστερίξ και το χρέος». Ο Καίσαρας αδυνατώντας να νικήσει τους ανυπότακτους Γαλάτες και το μαγικό του φίλτρο, προσπαθεί να τους υποτάξει με οικονομικούς όρους. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ εμφανίζονται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

Αστερίξ είναι ο τίτλος ενός κόμικ των Ρενέ Γκοσινί σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα). Η ονομασία του προέρχεται από το βασικό χαρακτήρα της σειράς. Η σειρά ξεκίνησε το 1959, με την ιστορία που είχε τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977), ο Ουντερζό συνεχίζει για πολλά χρόνια τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Οι άλλοι βασικοί ήρωες του κόμικ είναι ο Οβελίξ, ο αγαθός φίλος του Αστερίξ, που διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις και ο Πανοραμίξ, ο δρυΐδης του χωριού, εκείνος που γνωρίζει την συνταγή του μαγικού φίλτρου, που προσδίνει απίστευτη δύναμη σ’ όποιον το λάβει. Όλα διαδραματίζονται την εποχή της παντοκρατορίας της Ρώμης, τότε που ο Καίσαρας είχε καταλάβει τη Γαλατία.

Το εγχείρημα να περάσει το κόμικ στο θέατρο δεν είναι καθόλου εύκολο. Έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις στον εικαστικό και ερμηνευτικό τομέα. Πιστεύουμε όμως ότι άξιζε τον κόπο. Και όπως κάθε χρόνο, η παράσταση μας είναι εξ ίσου κατάλληλη για μικρούς και για μεγάλους.

 
 
Διασκευή : Νίκος Κέφαλος

Σκηνοθεσία & μουσική επιμέλεια : Γιάννης Καραχισαρίδης

Σκηνικά κοστούμια & φωτισμοί : Αντώνης Χαλκιάς

Χορογραφίες : Πάρης Μαντόπουλος

Μουσική διδασκαλία : Έμη Τσιούρα

Βοηθός σκηνοθέτη : Άσπα Σιώκου

Βοηθός σκηνογράφου : Δώρα Γαζή

 
Τους ρόλους ερμηνεύουν :
 
Αστερίξ : Στράτος Παλαιολόγος
Οβελίξ : Νικήτας Αναστόπουλος

Πανοραμίξ & Καίσαρας : Βασίλης Πουλάκος

Γιάπιους & Παρουνίξ : Μιχάλης Φραγκιαδάκης

Ματζεστίξ, Μαθουσαλίξ & Συγκλητικός : Γιώτης Βασιλειάδης

Μιμίνα : Μαρία Θρασυβουλίδου

Κακοφωνίξ & Σχολαστικάριους : Νίκος Κέφαλος

Κα Μαθουσαλίξ, Φραμπαλά & Κλεοπάτρα : Πηνελόπη Τσουτσουβά

Αλφαβητίξ, Συγκλητικός & Εκατόνταρχους Ανίκητους : Κώστας Κοττής

Αυτοματίξ & Συγκλητικός : Σάββας Σωτηρόπουλος

 

Γενική είσοδος για του μεγάλους 8 € και για τα παιδιά 6 €. 

Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ» 6 €
 

Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο τηλέφωνο: 24610-24062