Επιστροφή

«Πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολικών κτηρίων στο Δήμο Κοζάνης

Δόθηκε το «πράσινο φως» για εννέα νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης  σε σχολικά κτήρια του Δήμου Κοζάνης, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Δίνοντας συνέχεια στην πολιτική βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, έπειτα  από την ολοκλήρωση αντίστοιχων έργων σε έξι δημοτικά-σχολικά κτήρια το προηγούμενο διάστημα. 
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των σχολικών κτηρίων, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Παράλληλα, πρόθεση του Δήμου Κοζάνης αποτελεί η επίτευξη των νέων  δεσμεύσεων του Συμφώνου των Δημάρχων (The covenant of Mayors)*, για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 40%, μέχρι το 2030. 
Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.588.0026,27 ευρώ περιλαμβάνουν: 
1. Ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης  από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Δ στην κατηγορία Β.
 
2. Ενεργειακή αναβάθμιση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης  από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Ε στην κατηγορία Β.
 
3. Ενεργειακή αναβάθμιση του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Ε στην κατηγορία Β
 
4. Ενεργειακή αναβάθμιση του 11ου Νηπιαγωγείου από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Δ στην κατηγορία Β.
 
5. Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Αιανής, από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Η στην κατηγορία Β.
 
6. Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Λευκοπηγής από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία E στην κατηγορία Β.
 
7. Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Νέας Χαραυγής  από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Ε στην κατηγορία Β.
 
8. Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κοίλων  από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Z στην κατηγορία Β.
9. Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μαυροδενδρίου  από την ενεργειακή κατά ΚΕΝΑΚ κατηγορία Η στην κατηγορία Β.
 
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης στις τοιχοποιίες και στα φέροντα στοιχεία, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με την τοποθέτηση νέων, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, καθώς και αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED. 
 
 
 
* Η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.