Επιστροφή

« Τα θ'κα μας τα πιρκάλια» Παρουσίαση βιβλίου της κ. Άννας Ρεπανά, στο Ιστορικό – Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, στις 7:00


Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, παρουσιάζουντο βιβλίο της κ. Άννας Ρεπανά “Τα θ'κα μας τα πιρκάλια, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, στο Ιστορικό – Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, στις 7:00 μμ.

Γραμμένο στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, το νέο πόνημα της κ. Ρεπανά, θα παρουσιάσει ο κ. Ευάγγελος Ντάγκας, σχολικός σύμβουλος ε.τ. - Γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης και θα αφηγηθεί αποσπάσματα ο κ. Γιάννης Πλόσκας, πρόεδρος του συλλόγου “Κασμιρτζήδις”.

Το βιβλίο αναφέρεται στα μικρά και καθημερινά της ζωής, των απλών ανθρώπων, με εικόνες της πόλης που έφυγαν και μια εποχή που πέρασε, διασώζοντας με τον καλύτερο τρόπο γλωσσικά και λαογραφικά στοιχεία της ιστορίας της Κοζάνης. Πρόκειται για έμμετρες διηγήσεις, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που γράφτηκαν τη δεκαετία του 1980-1990 και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Ο Χρόνος” με το ψευδώνυμο “Τσιουμπρίτσα”. Σκοπό είχαν να σατιρίσουν την επικαιρότητα της εποχής στην οποία αναφέρονται, συνδυάζοντας παλιά γεγονότα, μύθους παραδόσεις, παροιμίες και ρητά και απέβλεπαν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα και την αντίδραση στα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Η ΚΔΒΚ με την έκδοση αυτή ”αναδεύει” εικόνες από την “παλιά” ζωή και συμβάλλει στη διατήρηση της γλωσσικής μας μνήμης και ελπίζει στην προαγωγή της.