Επιστροφή

Δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης σχετικά με την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς

  « Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, ο Αρχαιολογικός χώρος, η Αιανή έχουν γίνει γνωστοί παγκόσμια χάρις στα σπουδαία ευρήματα της περιοχής, χάρις στα ιδιαίτερης ιστορικότητας ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Ευρήματα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ελίμειας, ευρήματα που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ευρήματα που με την συστηματική ακάματη και υψηλής επιστημονικής στάθμης συνεχή δουλειά έχουν αναδείξει η επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Γεωργία Καραμήτρου και οι συνεργάτες της. Ευρήματα που έχουν αναδείξει την περιοχή σαν παγκόσμιο ιστορικό μνημείο .

Η υποψηφιότητα της Αιανής για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς για το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα πλούσια σε εμπειρίες διαδικασία. Μια διαδικασία διεκδίκησης που κανένα άλλο μουσείο της χώρας μας ( ακόμα και τα πιο φημισμένα ) δεν κατάφεραν να κατακτήσουν. Η συμμετοχή στη διαδικασία διεκδίκησης του βραβείου ήταν μια διαδικασία που πρόβαλε το μουσείο σ΄ όλους τους επαγγελματίες του χώρου, που το ανέδειξε στα κορυφαία μουσεία της Ευρώπης, αυτά δηλαδή που δικαιούνταν να διεκδικήσουν το βραβείο για το 2011.

Η μάχη χάθηκε στα σημεία και κυρίως στην χαμηλή επισκεψιμότητά του, και αυτό παρά τα ιδιαίτερα αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί, αλλά και τις ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις ( πολιτιστικές, αρχαιολογικές) που φιλοξενεί.

Η υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του βραβείου δεν στέρησε τίποτα απ΄ το μουσείο.

Αύξησε μόνο την υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη του, να στηρίξουμε την εξωστρέφειά του ώστε πραγματικά να γίνει πόλος έλξης, πόλος ανάπτυξης, εθνικής κλίμακας.»