Επιστροφή

Δήμος Κοζάνης: Πρωτοβουλίες για την προστασία των αστέγων – Παρουσιάζεται το προσεχές διάστημα Δομή Βραχείας Φιλοξενίας Άστεγων Δημοτών

Με αφορμή την επικείμενη λειτουργία της Δομής Βραχείας Φιλοξενίας Άστεγων Δημοτών του Δήμου Κοζάνης, αλλά και το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων αστεγίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης,  Γρηγόρης Τζουμερκιώτης, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις για ζητήματα που αφορούν την εξασφάλιση στέγης. Τον κ. Τζουμερκιώτη συνόδευε ο υπεύθυνος της Δομής Βραχείας Φιλοξενίας Αστέγων Δημοτών του Δήμου Κοζάνης, Δημήτρης Λεούδης. 
Οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξασφάλισης στέγης, αλλά και καλές πρακτικές από Ελλάδα και Ευρώπη που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο Δήμο Κοζάνης, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση με  το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπο, της FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους) στην Ελλάδα, Λάζαρο Πετρομελίδη. 
Η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέες τοπικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό με πρώτη την υπογραφή και υιοθέτηση από το Δήμο Κοζάνης της «Χάρτας για τα Δικαιώματα των Αστέγων».
Αξίζει να σημειωθεί, πως για λόγους συμβολισμού αλλά και στήριξης του εγχειρήματος, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της «Σχεδίας». Υπενθυμίζεται, ότι η «Σχεδία» αποτελεί το μοναδικό περιοδικό δρόμου της χώρας, πωλητές του οποίου είναι περισσότεροι από 130 άστεγοι, οι οποίοι υποστηρίζονται στη διαδικασία επανένταξης τους και εξασφάλισης κατοικίας. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπεύθυνος του περιοδικού  κ. Χρήστος Αλεφάντης ξενάγησε τους καλεσμένους στο χώρο και τους ενημέρωσε για τις δράσεις της «Σχεδίας». Στις εν λόγω δράσεις, εντάσσεται  το εστιατόριο και το καφέ που λειτουργούν με εργαζόμενους πρώην αστέγους, αλλά και τα εργαστήρια επανάχρησης των περιοδικών που μπορεί να μην πουλήθηκαν, όπου κατασκευάζονται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.