Επιστροφή

Η γενική συνέλευση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Stardust στην Κοζάνη: Συζήτηση για ενέργεια, κινητικότητα, ΤΠΕ & συμμετοχικότητα

Οι προκλήσεις  του μέλλοντος στους τομείς της ενέργειας, της κινητικότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνίας και της συμμετοχικότητας αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα συζήτησης κατά τη γενική συνέλευση του προγράμματος “Stardust” 2022, που πραγματοποιήθηκε 9&10 Νοεμβρίου, στο χώρο της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην πόλη της Κοζάνης. 
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν έως τώρα οι τρεις πόλεις «φάροι», Παμπλόνα, Τάμπερε και Τρέντο, ενώ συζητήθηκε εκτενώς η πορεία  προς την Κλιματική Ουδετερότητα για τις πόλεις του STARDUST που έχουν επιλεγεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030 (Τάμπερε, Κοζάνη, Κλουζ Καπόκα). 
Σημειώνεται, ότι στόχος του έργου STARDUST είναι να προετοιμάσει αυτές τις 7 πόλεις που συμμετέχουν (Παμπλόνα, Τάμπερε Τρέντο, Κοζάνη, Κλουζ Καπόκα, Ντέρι, Λιτομέριτσε) για την μετατροπή τους σε περιβαλλοντικά φιλικές ευφυείς πόλεις, με συστήματα υψηλής απόδοσης επικεντρωμένα στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, οι πόλεις που συμμετέχουν στο έργο θα αναπτύξουν αστικές πράσινες τεχνολογικές λύσεις ενσωματώνοντας τους τομείς των κτηρίων, των μεταφορών και της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΤΠΕ, δοκιμάζοντας και επικυρώνοντας αυτές τις λύσεις, ώστε να επιτρέψουν τη γρήγορη έξοδό τους στην αγορά.
Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και το Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν τους δύο εταίρους του έργου, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ANKO Δυτικής Μακεδονίας A.E. και της ΔΕΥΑ Κοζάνης.