Επιστροφή

Εγκαίνια έκθεσης έργων του Γιώργου Χατζάκη

 

Έπειτα από 43 χρόνια, έργα του Γιώργου Χατζάκη, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς, εκτίθενται στον Εκθεσιακό Χώρο του Δήμου Κοζάνης (έναντι Ιεράς Μητρόπολης). Πρόκειται για συλλογή 20 έργων που ο καλλιτέχνης δώρισε στο Δήμο Κοζάνης προκειμένου να κοσμήσουν, σε διακριτή αίθουσα, την υπό ίδρυση Δημοτική μας Πινακοθήκη. Η συλλογή του Γιώργου Χατζάκη θα αποτελέσει για τις επόμενες γενιές πολύτιμη εικαστική κληρονομιά. 

Ο Γιώργος Χατζάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης το 1937. Από το 1958 ζει και εργάζεται στην Κοζάνη.
Η τελευταία έκθεση του Γιώργου Χατζάκη στην πόλη της Κοζάνης έγινε το 1969. Από τότε πραγματοποίησε αρκετές ατομικές και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Χανιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Σόφια, Μόσχα, Λευκωσία, Βόνη κ.ά). Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, από τις 2 έως τις 22 Δεκεμβρίου του 2012.

Για το Γιώργο Χατζάκη έχουν γραφεί σπουδαίες κριτικές μεταξύ των οποίων και αυτή του Γιάννη Ρίτσου «……Οι πίνακές του με καθήλωσαν. Ιδού, είπα, ένας πραγματικός ζωγράφος, που δε χρειάζεται σχόλια, ερμηνείες, κατατάξεις σε σχολές, διερευνήσεις επιδράσεων, διασταυρώσεων, προσμίξεων. Σε συνεπαίρνει απ’ την πρώτη στιγμή, σε παίρνει και σου δίνεται σαν από κάποια προϋπάρχουσα μυστική συμφωνία. Ίσως η βυζαντινή πνοή, που διατρέχει τις πίνακες του Χατζάκη, να ’ναι μια πρώτη προετοιμασία υποδοχής –η γενική μνήμη, τόσο ιστορική όσο και αισθητική.»

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά 11.00 – 13.00 και 18.00 – 20.30

Σάββατο & Κυριακή 18.00 – 20.30