Επιστροφή

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της καινοτόμας «έξυπνης» εφαρμογής του Δήμου Κοζάνης για την εξυπηρέτηση ατόμων με οπτική αναπηρία

 

Ο Δήμος Κοζάνης εξασφάλισε τη  χρηματοδότηση για την «Προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών πλοήγησης ατόμων οπτικής αναπηρίας και προσανατολισμού στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης», από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιδεικνύοντας την αρμόζουσα μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των δημοτικών κτηρίων αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αναλυτικότερα, το έργο προϋπολογισμού 283.960,00 ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση συσκευών ραδιοσήμανσης χώρων που θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία εντός των κτηρίων (Δημαρχείο και Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας και Πρόνοιας), για την περιήγηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 Η ραδιοσήμανση θα αξιοποιείται από το λογισμικό των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, προκειμένου η εφαρμογή να αντιλαμβάνεται το σημείο και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης και στη συνέχεια να παρέχει τις αντίστοιχες οδηγίες και λοιπές βοηθητικές λειτουργίες.

Επιπλέον στο έργο περιλαμβάνεται και λογισμικό πλοήγησης για «έξυπνα» κινητά, με τη χρήση του οποίου ο χρήστης με αναπηρία όρασης:

  • Θα ενημερώνεται φωνητικά για το σημείο του κτηρίου στο οποίο βρίσκεται κάθε φορά, κάνοντας χρήση της τρέχουσας τοποθεσίας στο κινητό του.
  • Στην περίπτωση που επιθυμεί να κινηθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα ενημερώνεται φωνητικά για τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αυτή, κάνοντας χρήση του γυροσκοπίου του έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
  • Τέλος, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κλήση σε τοπικό βοηθό, δηλαδή να καλέσει ένα τοπικό τηλέφωνο προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ή περαιτέρω οδηγίες από κάποιον υπάλληλο. εντός του εκάστοτε κτηρίου.

 

Η πληροφόρηση σχετικά με τις υπηρεσίες κάθε δημοτικού κτηρίου, καθώς και η πλοήγηση των ατόμων εντός αυτών των κτηρίων, θα βοηθήσει τους πολίτες με προβλήματα όρασης στην καθημερινή τους συναλλαγή με τις δημοτικές υπηρεσίες. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.