Επιστροφή

Eπιστολή της ΔΕΥΑΚ στον Υπουργό Οικονομικών για παραμονή στο καθεστώς πετρελαίου θέρμανσης

 Κύριε Υπουργέ,
Η εγκατάσταση Τηλεθέρμανσης της Κοζάνης λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από το 1993 παρέχοντας σήμερα σε 5.300 κτίρια του Δήμου Κοζάνης θέρμανση με ζεστό νερό που λαμβάνεται από την ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου) μεταφέρεται στην πόλη και διανέμεται στους καταναλωτές με ειδικές υπόγειες διπλές σωληνώσεις 450 χιλιομέτρων περίπου. Είναι συνδεδεμένα όλα τα κτίρια της πόλης της Κοζάνης, κατοικίες , σχολεία, Νοσοκομεία, κ.λ.π.


Στις περιπτώσεις αιχμής ζήτησης θερμικής ενέργειας τον χειμώνα ή λόγω βλαβών των μονάδων της ΔΕΗ χρησιμοποιείται και πετρέλαιο θέρμανσης στο λεβητοστάσιο της επιχείρησης. Παρόμοια έργα λειτουργούν στον Δήμο Εορδαίας (Πτολεμαϊδα) στο Δήμο Αμυνταίου και στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Τα έργα Τ/Θ συνεισφέρουν σημαντικά στην βελτίωση της ατμόσφαιρας των πόλεων οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τις καμινάδες των κεντρικών θερμάνσεων που λειτουργούσαν με πετρέλαιο, και εξοικονομούν συνάλλαγμα λόγω μη κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Με την ανωτέρω (γ) σχετική επιστολή της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.του Υπουργείου Οικονομικών υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης να προμηθευτούν για τις ανάγκες τους την φετινή χειμερινή περίοδο αντί του πετρελαίου θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την χρήση του που προορίζεται για θέρμανση φυσικών προσώπων τόσο στην πόλη της Κοζάνης (70.000 περίπου κατοίκους) όσο και στις υπόλοιπες προαναφερόμενες πόλεις Πτολεμάΐδας, Αμυνταίου, Φιλώτα, Μεγαλόπολη.

Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί άνισες συνθήκες στους πολίτες των προαναφερόμενων πόλεων διότι σε όλη την Ελλάδα τα φυσικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης ενώ στην Κοζάνη, Πτολεμαϊδα κ.λ.π. για τον ίδιο σκοπό οι επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης θα χρησιμοποιούν πολύ πιο ακριβό πετρέλαιο κίνησης.

Παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για παραμονή στο ίδιο καθεστώς δηλαδή να προμηθευόμαστε πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι ανάγκη με την επίλυση του δίκαιου αιτήματος μας να συμβάλλετε στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης που τόσο πολύ έχουν προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργούν πράσινη ανάπτυξη.