Εργαστήρια αφήγησης στα πλάισια το 4ου Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
4ο Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Απριλίου στο
Θεατράκι των «Οχληρών»
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το δίκτυο Γυναικών Ευρώπης διοργανώνει από 26 – 30 Απριλίου το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και τεχνών του Λόγου με θέμα την «Απελευθέρωση» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης.
Φέτος οι ξένες συμμετοχές είναι από Γαλλία, Πολωνία και Γουαδελούπη.
Στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια αφήγησης:
Τι είναι λαϊκό παραμύθι; Από πού έρχεται; Σε ποιους απευθύνεται; Για ποιο πράγμα μιλάει;
Προσέγγιση των παραμυθιών προφορικής παράδοσης και συμβολική ανάλυση του "κοριτσιού με τα κομμένα χέρια" (ΑΤ 706)
Όλα τα μαγικά παραμύθια -ΟΛΑ- και πολλά από τα μη μαγικά μιλάνε για κρίση. Πάντα, με τον συμβολικό τους λόγο, προτείνουν τρόπους όχι μόνο να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά ο ήρωας ή η ηρωίδα να κάνει το άλμα από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την υποτέλεια στην ελευθερία, από τον φόβο στη γαλήνη. Τα παραμύθια δίνουν απαντήσεις "εφ' όλης της ύλης" κι όχι μόνο στα παιδιά, αλλά σε όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη να γνωρίσουν τα όριά τους, να μεγαλώσουν, να λύσουν κόμπους, να απεγκλωβιστούν, να "ζήσουν", γιατί μιλάνε για τους μικρούς θανάτους που πάνε χέρι-χέρι με τις δοκιμασίες που προϋποθέτει η κάθε μετάβαση σ' ένα ανώτερο επίπεδο επίγνωσης -κι αυτοί οι μικροί θάνατοι έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή.
Η Λιλή Λαμπρέλλη είναι Ελληνίδα μεςταφράστρια, αφηγήτρια και συγγραφέας που ζει στις Βρυξέλλες. Αφηγείται και διδάσκει σε εργαστήρια στην Ελλάδα και τον γαλλόφωνο κόσμο.
Τρομάξτε τον φόβο. Η προφορική αφήγηση ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση των φόβων
Από πού έρχονται οι φόβοι; Υπάρχει φόβος που προστατεύει και φόβος που καταστρέφει; Γιατί μας αρέσει να ακούμε τρομακτικές ιστορίες;
Ποιοι χρησιμοποιούν το φόβο και για ποιους σκοπούς; Πώς μπορούμε να τρομάξουμε τον φόβο και να ελευθερώσουμε όσους και όσες έχει φυλακίσει στον πύργο του;
Για άλλη μια φορά την απάντηση βρίσκει ο Σ. Πελασγός στην σοφία της προφορικής παράδοσης στηριγμένος στο παραμύθι του αγοριού που ήθελε να μάθει τον φόβο (ΑΤ 326).
Ο Στέλιος Πελασγός είναι πρωτεργάτης της αναβίωσης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο ως αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και ερευνητής. Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε φεστιβάλ και συνέδρια σε όλο τον κόσμο.
Για όποιον παρακολουθήσει και τα 2 σεμινάρια η τιμή είναι 25 €.
Για όποιον έχει την κάρτα για όλες τις παραστάσεις η τιμή συμμετοχής στο κάθε σεμινάριο είναι 10 €.
Στο τέλος του κάθε σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Πληροφορίες και συμμετοχές στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα τέχνης» στον ημιώροφο και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1 κα Σιμάρα Τασούλα.