Επιστροφή

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης»

 

Η τηλεθέρμανση Κοζάνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται κανονικά από τις Μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με θερμική ενέργεια, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του συστήματος και να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι χιλιάδες των καταναλωτών της.

Αυτή ήταν η ρητή δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη στην ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στην Αθήνα, με θέμα το μέλλον των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, τη δημιουργία της ΣΗΘΥΑ αλλά και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ, εκ μέρους και του Δήμου Κοζάνης, τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα και προβληματισμοί.

  • Σχετικά με το κόστος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από τη ΣΗΘΥΑ που θα τροφοδοτεί τις τηλεθερμάνσεις, η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο. Το ερώτημα που τέθηκε είναι αν θα μπορούσε να υπάρξει δέσμευση στην τιμή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας, έτσι ώστε να μην τεθεί ποτέ ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης των καταναλωτών. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπήρξε, καθώς όπως διευκρινίστηκε πρόκειται για ένα θέμα που θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε περίοδο.
  • Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, που προέρχεται για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης από την υπερβολική τιμολόγηση της χρήσης ρύπων, ζητήθηκε να υπάρξει πολιτική λύση καθώς λόγω του ύψους των χρεώσεων αυτών είναι αδύνατον να γίνει διαφορετικά η αποπληρωμή τους. Απάντηση συγκεκριμένη δεν υπήρξε, προς το παρόν, στο θέμα αυτό αλλά θα παραμείνει προς συζήτηση μέχρι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, όπως επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει η Δημοτική αρχή της Κοζάνης.
  • Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ικανού να τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Κοζάνης. Θέση της νέας Δημοτικής Αρχής της Κοζάνης είναι πως η μοναδική πρόταση που μπορεί να δώσει μια αξιόπιστη, βιώσιμη, οικονομική και οριστική λύση στην τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι να παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ, η δυνατότητα δημιουργίας δικού της φωτοβολταϊκού πάρκου, ικανού να καλύψει, με φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο, τις όποιες ανάγκες της με ηλεκτρολέβητες, όπως και η θέρμανση των Δημοτικών Διαμερισμάτων με αντλίες θερμότητας. Η θέση αυτή γνωστοποιήθηκε και προς την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παρόλο που δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, προς το παρόν, η Δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για την υλοποίηση της με κάθε δυνατό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης υπογραμμίζει ότι «το θέμα της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της τηλεθέρμανσης είναι για εμάς πρώτη και βασική προτεραιότητα. Ήδη καταθέσαμε στο Υπουργείο τις απόψεις μας και θα συνεργαστούμε με όλους όσους χρειάζεται έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα. Ο τόπος μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να στερηθεί αυτό το σημαντικό έργο».