Επιστροφή

Ο Δήμος Κοζάνης προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο «Διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας [Πλατεία Νίκης] της Κοζάνης».

Ο Δήμος Κοζάνης προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων με τίτλο «Διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας [Πλατεία Νίκης] της Κοζάνης».

 

ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ : ΤΕΕ 7-6-2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : ΕΩΣ 27-6 ( 20 ημέρες)


ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ : 26-8 ( 80 ημέρες)


* Τοπογραφικό διάγραμμα

.
Σε προκήρυξη ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική πλατεία προχώρησε ο Δήμος Κοζάνης, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου στην πόλη επεμβαίνοντας στον πυρήνα της, θέλοντας να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.


Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, « η προκήρυξη για την κεντρική πλατεία καθώς και την πλατεία Λασσάνη που πρόκειται να ακολουθήσει, είναι συνέχεια μίας σειράς αποφάσεων που αφορούν την αισθητική και το νέο αστικό τοπίο της Κοζάνης. Με αυτή την ενέργεια θέλαμε να σηματοδοτήσουμε εμφατικά τις αλλαγές και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην πόλη, έχοντας ως βασικό μέλημα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού αστικού τοπίου. Η ανάγκη για την αναδιαμόρφωση της Πλατείας Νίκης, προέκυψε λόγω του μεγέθους της, που είναι μικρό αναλογικά με την πόλη. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της πλατείας προς όφελος της λειτουργίας και των αναγκών της πόλης, καθώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σημαντικότερου δημοσίου χώρου της».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θόδωρος Βασδάρης, αφού συνεχάρη τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την προετοιμασία του διαγωνισμου, επεσήμανε πως με την παρέμβαση αυτή θα αναβαθμιστεί το κέντρο, θα αναδειχθούν τα ιστορικά κτίρια της πόλης και θα δημιουργηθεί μία νέα αισθητική.


Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η επίτευξη λειτουργικής ευελιξίας αλλά και η δυνατότητα να μεγαλώσει η ωφέλιμη επιφάνεια. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα αποτελείται από αρχιτέκτονες του ΤΕΕ, της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Δήμου Κοζάνης. Στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού θα απονεμηθούν βραβεία ύψους 40.000 ευρώ.

Μετά το πέρας του Διαγωνισμού θα γίνει δημόσια έκθεση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όλων των μελετών, επί ένα 15νθήμερο τουλάχιστον, σε χώρο που θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση του αποτελέσματος του Διαγωνισμού. Στις βραβευθείσες και εξαγορασθείσες μελέτες θα αναγράφεται η ταυτότητα των δημιουργών τους.

.