Επιστροφή

ΟΠΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ - Ένα έργο της σκηνογράφου Σοφίας Παντουβάκη εμπνευσμένο από την όπερα για παιδιά Μπρούντιμπαρ στο γκέτο του Τερεζίν

ΟΠΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ

Ένα έργο της σκηνογράφου Σοφίας Παντουβάκη εμπνευσμένο από την όπερα για παιδιά Μπρούντιμπαρ στο γκέτο του Τερεζίν

Σάββατο 13 – Κυριακή 14 Μαρτίου, στην

«Αίθουσα Τέχνης», 9 μ.μ.


Την περσινή χρονιά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανάμεσα στα άλλα ασχολήθηκε και με την όπερα. Παρουσίασε το φθινόπωρο ένα αφιέρωμα σε γνωστά κομμάτια της όπερας με τίτλο I Love Opera και την άνοιξη τη μονόπρακτη όπερα του Περγκολέζι La Serva Padrona σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο. Και φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ξανά σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, θα παρουσιάσει ένα έργο που βασίζεται σε μια όπερα για παιδιά.

Η Όπερα στη Σοφίτα είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που μιλάει για τη θετική επίδραση του θεάτρου στα παιδιά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία των παιδιών που έκαναν θέατρο όσο ήταν φυλακισμένα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν στην Τσεχοσλοβακία,, αποδεικνύοντας ότι η θεατρική αφήγηση και εικόνα μπορούν να δώσουν πνευματική δύναμη στα παιδιά, ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες ζωής.

Στο έργο Όπερα στη Σοφίτα περιλαμβάνεται η όπερα για παιδιά Μπρούντιμπαρ (Brundibár), που γράφτηκε στην Πράγα το 1938 και έγινε γνωστή λόγω των παραστάσεων που δόθηκαν από παιδιά μέσα στο στρατόπεδο, γνωστού ως γκέτο του Τερεζίν, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έρευνα αποδεικνύει πώς η όπερα Μπρούντιμπαρ, όπως και τα υπόλοιπα έργα που παρουσιάστηκαν στο γκέτο, ήταν ένα μέσο για την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα έδινε στα παιδιά μια εικόνα από αυτό που είναι «κανονική» ζωή.

Η παράσταση Όπερα στη Σοφίτα αντλεί ανέκδοτο υλικό από τη δεκαετή έρευνα της σκηνογράφου Σοφίας Παντουβάκη, η οποία καταγράφεται ως διδακτορική διατριβή με τίτλο Επιδράσεις της θεατρικής μυθοπλασίας και σκηνογραφίας στα παιδιά: το παράδειγμα του θεάτρου για παιδιά στην πόλη-γκέτο Τερεζίν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-45) που έχει κατατεθεί στο University of the Arts London.

Συντελεστές:

Συνθέτης της όπερας Μπρούντιμπαρ: Hans Krása

Libretto: Adolf Hoffmeister

Μετάφραση του λιμπρέτο της όπερας Μπρούντιμπαρ στα ελληνικά: Βασίλης Πουλάκος

Μουσική διεύθυνση: Μαρία Καραγιάννη

Σκηνοθεσία: Τζένη Αρσένη

Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Άννα Παπαδοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραχισαρίδης

Ηχητικό περιβάλλον: Γιάννης Μπαντιάνης

Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Κατσώνης

Βοηθός ενδυματολόγου: Εύη Παπαμάρκου

Συμμετέχουν: οι ηθοποιοί: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Δήμητρα Βαμβακάρη, Κατερίνα Μπιμπή, Βασίλης Πουλάκος.

η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης με τα παιδιά σολίστ: Ευθύμης Παπαδόπουλος (Πέτρος), Μαρία Γελαδάρη (Άννα), Κώστας Τσόγκας (Brundibar), Δημήτρης Παπαδόπουλος(Παγωτατζής), Σοφία Τσακιλτζίδου (Φούρναρης), Γιώργος Παπαδόπουλος (Γαλατάς), Κατερίνα Γελαδάρη (Αστυνόμος), Γαβριέλα Κοϊμτσίδου (Σπουργίτι), Μαριάννυ Καραθανάση (Σπουργίτι), Σοφία Πάλλα (Γάτα), Κυριάκος Σαριόγλου (Σκύλος), Άρτεμις Κουτσογεργοπούλου (Dita Polachova) και ακόμη 25 παιδιά και νέους στο χορωδιακό σύνολο,

καθώς και Ορχηστρικό σύνολο που αποτελείται από μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης: Μαρία Καραγιάννη, Θαανάση Παπαδημόπουλο, Θανάση Νάτση, Πολύδωρο Λαζαρίδη, Σταματία Σγουροπούλου, Νατάσα Καραγκούνη, Νίκο Σιώμο, Νίκο Βαλταδώρο, Παναγιώτη Παναγιώτου, Γιώργο Καραγκούνη, Στέλιο Καραγιαννίδη, Κατερίνα Παπάζογλου και Δημήτρη Ζαχαράκη.

Τιμή εισιτηρίου

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Στις παραστάσεις θα παρευρίσκονται τρεις κυρίες επιζώσες από την εποχή του γκέτο που τραγουδούσαν ως παιδιά στην όπερα Μπρούντιμπαρ.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μαζί τους, ανοικτή για το κοινό, στο Φουαγιέ της «Αίθουσας Τέχνης».


Πληροφορίες στο τηλ.: 24610-24062