Επιστροφή

Όταν η επιλεκτικότητα ανάγεται σε… «πολιτική στάση»

Το ότι κάποιοι στον τόπο μας έχουν κάνει, εδώ και χρόνια την διαστρέβλωση κανόνα δεν είναι είδηση. Δυστυχώς δεν είναι είδηση και το ότι δεν τους έχουν συνετίσει οι ηχηρές απαντήσεις που τους δίνουν οι πολίτες τα τελευταία 11 χρόνια.

Αυτοί που την πρόσφατη προεκλογική περίοδο ανέδειξαν το οικονομικό πρόβλημα του Καποδιστριακού Δήμου Κοζάνης σε αιχμή της προεκλογικής τους καμπάνιας, αυτοί που έτρεχαν να βγουν μια φωτογραφία με αιρετούς συνενούμενων δήμων για να ¨αποδείξουν ¨ την κοινή αυτοδιοικητική και πολιτική τους φιλία, αυτοί που είχαν ¨αναλυτική¨ ενημέρωση για την οικονομική τους κατάσταση. Αυτοί που όλα τα χρόνια είχαν στην διάθεση τους όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου απ΄ τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του συνεχίζουν το γνώριμο έργο τους.

 Κινδυνολογούν και παραπληροφορούν. Και  συνεχίζουν να έχουν μια ιδιαίτερα επιλεκτική μνήμη, αποποιούμενοι για μια ακόμη φορά την αυτοδιοικητική τους ιδιότητα:

1.     Ξεχνούν λοιπόν να αναφέρουν τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον Δήμο , αυτά που κάποια εποχή τα ονόμαζαν ¨υπεξαιρεθέντα¨

2.     Ξεχνούν να παραδεχτούν ότι δεν είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης το ότι το πρόγραμμα Θησέας, που χρηματοδοτείται από πόρους της Αυτοδιοίκησης κυρίως, εδώ και τόσο καιρό έχει σταματήσει τις πληρωμές, ονοματίζοντας οφειλέτη ακόμα και τον Καποδιστριακό Δ. Υψηλάντη που όλες του οι υποχρεώσεις είναι από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

3.     Ξεχνούν να σημειώσουν ότι  ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις οφείλεται σε αγωγές εργαζομένων στους Δήμους που διεκδικούν δικαστικά επιδόματα και αποδοχές, για τα οποία η Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη, και για τα οποία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δαπάνη ή παράληψη.

4.     Ξεχνούν τέλος να αναφέρουν και τις απαιτήσεις από τρίτους του Δήμου που βέβαια μειώνουν το συνολικό άνοιγμα.

Αντίθετα επιλεκτικά θυμίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΠΕΠΟΚ όταν γνωρίζουν πολύ καλά το τεράστιο έργο που έχει παραχθεί και απ΄ τις δυο επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιαίτερα δυσμενείς όρους χρηματοδότησης ιδιαίτερα των έργων της Τηλεθέρμανσης. Όπως επιλεκτικά ξεχνούν ότι κάθε σπίτι στην πόλη έχει τηλεθέρμανση ή ότι η υδροδότησή της είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα 100 χρόνια .Κατά τα άλλα , κατά την προσφιλή τους τακτική , σ΄ όλη την προεκλογική περίοδο υπόσχονταν τα πάντα σε όλους. Υπόσχονταν  έργα δεξιά και αριστερά ¨ξεχνώντας¨ τα δάνεια αυτών των επιχειρήσεων, και το τι σήμαιναν τα έργα αυτά από νέες δανειακές υποχρεώσεις.

Ας είναι.

Αν θέλουν να συμβάλλουν θετικά στο καλό του τόπου μας ας αφήσουν κατά μέρος τους λογαριασμούς τύπου ¨τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο¨. Με προτάσεις, με καλόπιστη κριτική, με συμμετοχή στο διάλογο μπορούν να έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο στην πρόοδο του τόπου.

Στο Δήμο Κοζάνης θα συνεχίσουμε αυτό που τόσα χρόνια η Δημοτική Αρχή με συστηματικό τρόπο κάνει. Να διεκδικεί και να φέρνει πόρους στο Δήμο, να υλοποιεί μεγάλα και αναπτυξιακά έργα να στέκεται αντιμέτωπη στα μεγάλα προβλήματα της εποχής όπως είναι  η ανεργία.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, και για την οποία καμία ευθύνη δεν έχει ο Δήμος Κοζάνης, ή η Αυτοδιοίκηση, μας υποχρεώνει να υλοποιούμε έναν ιδιαίτερα σφιχτό προϋπολογισμό.

Με συστηματική δουλειά, θα αγωνιστούμε να αυξήσουμε τα έσοδα να μειώσουμε τις δαπάνες χωρίς να θίξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του  Δήμου Κοζάνης.

Με πάνω απ΄ όλα θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους δημότες μας μια ειλικρινή σχέση αναδεικνύοντας την πραγματική κατάσταση του Δήμου χωρίς διγλωσσία, χωρίς διαστρέβλωση της πραγματικότητας, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, και πάντα διεκδικώντας όλους τους θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούται.

Γιατί το καλό του τόπου μας και η πρόοδος του είναι το μοναδικό μας μέλημα.