Επιστροφή

Σύμφωνο συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με τον πολωνικό Δήμο Siemiatycze

Ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη, περιβάλλον και πολιτισμός αποτέλεσαν τα βασικά πεδία συζήτησης, κατά τη συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με τον  δήμαρχο  Siemiatycze (Πολωνία) Piotr Siniakowicz, το μεσημέρι της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Κοζάνης. 

Κατά τη συνάντηση των δύο δημάρχων, παρουσία των συνεργατών τους, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας. 
Ο Λάζαρος Μαλούτας μίλησε για έργα και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Κοζάνης, αλλά και για όσα έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των Πόλεων, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.
Ο κύριος Siniakowicz αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμος Siemiatycze, ενώ οι δύο πλευρές διαπίστωσαν κοινά χαρακτηριστικά και στόχους ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνάντησης, οι δύο δήμαρχοι ως εκπρόσωποι των Δήμων τους, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για μελλοντικές συμπράξεις και συνεργατικές πρωτοβουλίες στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. 
Η επίσκεψη του πολωνικού κλιμακίου στην Κοζάνη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «A chance for success, we improve the competences of teachers of kindergarten».  Το κλιμάκιο αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα από τον Henryk Czmut, αντιδήμαρχο πόλης Siemiatycze, τον  Gregorz Orlowski, αξιολογητή του προγράμματος, την Madgalena Woronecka, συντονίστρια  του προγράμματος, καθώς και τις Beata Krzywicka και Malgorzata Sniezko, διευθύντριες νηπιαγωγείου. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η υπεύθυνη προώθησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου, η οποία συνεργάζεται στενά με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν οι συμμετέχοντες από την Πολωνία για την υλοποίηση σχεδίων κινητικότητας και προγραμμάτων ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Σκοπός της προπαρασκευαστικής επίσκεψης είναι η προετοιμασία και οργάνωση της επίσκεψης ομάδας 7 νηπιαγωγών σε σχολικές μονάδες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 13 Οκτώβρη 2023.