Επιστροφή

Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με στελέχη του δικτύου CIVINET Ελλάδας - Κύπρου

Τα ζητήματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης, κατά τη συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα με τον συντονιστή του δικτύου CIVINET Ελλάδας -Κύπρου, Κοσμά Αναγνωστόπουλο, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στο Δημαρχείο.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων και Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Φτάκας, o διευθυντής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Φάλλας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Κοζάνης και του δικτύου CIVINET. 
Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους άξονες την Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης έως το 2030. Αναλυτικά συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της κινητικότητας σε πόλεις και τους ιστορικούς οικισμούς.  
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συμμετοχής του Δήμου Κοζάνης στo Τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου Urban Transports Community Interreg MED με τίτλο "Mediterranean Mobility Forum". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της OTE Academy στο Μαρούσι. Το Δήμο Κοζάνης εκπροσώπησαν η αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων και Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Φτάκας και η πολιτικός μηχανικός & στέλεχος του Δήμου, Ελευθερία Τανίδου. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η κα Τουμπουλίδου υπέγραψε τη Διακήρυξη του Urban Transports, δείχνοντας πολιτική δέσμευση και συνέπεια στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη Κλιματική και Ενεργειακή Κρίση, χωρίς ακόμα η πανδημία να αποτελεί οριστικά παρελθόν.
Υπενθυμίζεται, ότι το CIVINET είναι το δίκτυο ΟΤΑ για την βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, επίσημο ελληνόφωνο παράρτημα του ευρωπαϊκού δικτύου CIVITAS. Ο στόχος του είναι να προωθήσει τρόπους μετακίνησης οι οποίοι είναι περιβαλλοντικά φιλικοί, κοινωνικά δίκαιοι, αναβαθμισμένοι και αποτελεσματικοί. Ο Δήμος Κοζάνης αποτελεί μέλος του δικτύου από τον Ιούνιο του 2022.