Επιστροφή

Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν

Το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα επισκέφθηκε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Anar Huseynov, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, για να συζητήσουν θέματα συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Huseynov υπογράμμισε τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των αρωματικών φυτών, καθώς και την εξέλιξη της υπάρχουσας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, καθώς δεν υπάρχει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο με άλλο πανεπιστήμιο στη χώρα. Επίσης, ο πρέσβης του Αζερμπαϊζάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιτυχημένες συνεργασίες στον πολιτιστικό τομέα, αναφέροντας  τη διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων και εκθέσεων.
Ο Αζέρος Πρέσβης, επεσήμανε πως  οι δυο χώρες έχουν περίπου την ίδια έκταση και πληθυσμό, αλλά και κοινό τρόπο σκέψης, ενώ αναφέρθηκε και στους  Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζαν. 

Με τη σειρά το ο δήμαρχος Κοζάνης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών λόγω του TAP, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική που έχει αναπτύξει το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως θα ήταν ενδιαφέρον να ξεκινήσουν συνεργασίες στον πολιτισμό,  κάνοντας αναφορά στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με κορωνίδα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επίσης, επεσήμανε πως θα έβρισκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μία  συνεργασία σε επίπεδο Πανεπιστημίων, στο πεδίο του ενεργειακού τομέα, δεδομένου ότι η περιοχή αποτέλεσε ενεργειακό πυλώνα της χώρας. 

Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα όπως η παρουσίαση εθίμων των χωρών, οι αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις, η δωρεά βιβλίων από πλευράς της Πρεσβείας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εδραιωθεί  η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 
Κοινό τόπο αποτέλεσε η διάθεση για ύπαρξη συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.