Επιστροφή

Συνέλευση στην Τ.Κ. Κλείτου για τα νέα κοιμητήρια


Τοπική συνέλευση με θέμα την κατασκευή των κοιμητηρίων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Απριλίου, στην Τ.Κ. Κλείτου, παρουσία του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, των Αντιδημάρχων Κώστα Δεσποτίδη, Γιάννη Ιωαννίδη, Αριστοτέλη Πουτακίδη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιώργου Πεκρίδη,  στελεχών της ΔΕΥΑΚ και της ΑΝΚΟ, του Προέδρου της Τ.Κ. Κωνσταντίνου Κορκοτίδη και κατοίκων.

Η θέση του Δήμου Κοζάνης, που κατατέθηκε στη συνέλευση, περιλαμβάνει:

- Την απόφαση της δημοτικής αρχής να λυθεί ένα θέμα, που απασχολεί την κοινωνία του Κλείτου από το 2008, όταν το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Ελλησπόντου (απόφαση 24/2008), είχε αποφασίσει τη χωροθέτηση των Κοιμητηρίων στην περιοχή Λευκάδια, καθώς ήταν ήδη γνωστό πως υπήρχε ζήτημα με τον υδροφόρο ορίζοντα, σε περιοχές, που ελέγχθηκαν γύρω από τον οικισμό του Κλείτου.

- Τα επόμενα χρόνια, δεν δόθηκε καμία εντολή είτε από τον τότε Δήμο Ελλησπόντου ή μετά από το Δήμο Κοζάνης για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τα κοιμητήρια του Κλείτου. Μια τέτοια μελέτη προβλέπει έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Αντίθετα, οι όποιες μελέτες που εκπονήθηκαν ήταν αποσπασματικές, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες αποφάσεις των αρμοδίων αρχών να έχουν ανάλογο χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θέμα να «σέρνεται» μέχρι και σήμερα, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

- Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που ομόφωνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι η χωροθέτηση των κοιμητηρίων να είναι στη  θέση Λευκάδια.

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη, καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής (Λευκόβρυση, ΖΕΠ, Ν. Ποντοκώμης, Ν. Ακρινής, Αργίλου και Πρωτοχωρίου, Κλείτου) με βάση το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου για την ευρύτερη περιοχή. 

- Το αίτημα των κατοίκων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς  ο κίνδυνος για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα Αργίλου – Πρωτοχωρίου είναι υπαρκτός.

- Ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει τη εκμετάλλευση του συγκεκριμένου υδροφόρου για την υδροδότηση των οικισμών Λευκόβρυσης, Πρωτοχωρίου, Αργίλου, Βατερού, Ν.Κλείτου  με 10 γεωτρήσεις που αντλούν 550.000 μ3/χρ αλλά και μελλοντικά την κάλυψη των αναγκών Ποντοκώμης και Ακρινής με ανάλογες γεωτρήσεις.

- Ο χρόνος υλοποίησης των δύο προτάσεων παρόμοιος και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος των δύο ετών.

Με αφορμή τη συνέλευση και για την καλύτερη ενημέρωση του συνόλου των δημοτών, ο Δήμος Κοζάνης δίνει στη δημοσιότητα την εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με θέμα ¨Χωροθέτηση κοιμητηρίων Νέου οικισμού Κλείτου¨ (21.1.2016), η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.


Κάντε κλικ εδω για να διαβάσετε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ