Επιστροφή

Συνεργασία των Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra Γερμανίας σε θέματα μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιείται το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του γερμανικού Δήμου Braunsbedra, στο πλαίσιο του προγράμματος Starting “Energiewende twinning towns”. Το πρόγραμμα στηρίζει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών ανάμεσα σε Δήμους της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης σε θέματα μετάβασης στη χρήση αειφόρων μορφών ενέργειας.

Ο Δήμος Braunsbedra βρίσκεται στην πρώην λιγνιτική περιοχή Saxony- Anhalt της Γερμανίας. Η περιοχή, λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη, παρουσίασε έντονη ανάπτυξη κατά τον 20ο αιώνα, με ταυτόχρονη αύξηση των ευκαιριών εργασίας και του πληθυσμού. Κατά τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή και των απαραίτητων δομικών αλλαγών που επήλθαν, δημιουργήθηκαν νέες οικονομικές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά η διαδικασία της αποκατάστασης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. 
 Στο πλαίσιο της συνεργασίας, στην Κοζάνη βρέθηκε ο Δήμαρχος Braunsbedra, Sτeffen Schmitz, συνοδευόμενος από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη. Όπως επεσήμανε ο κ. Schmitz  «Αυτό που προσπαθείτε εσείς να κάνετε τώρα, εμείς το ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια. Εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο ήταν η επανένωση της Γερμανίας και ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της οικονομίας, και το δεύτερο ήταν η απόφαση που πήρε η γερμανική κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην πορεία για μια επιτυχή έκβαση.».
 Ο κ. Schmitz ερωτώμενος αναφορικά με την ομαλότητα της μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση και τα «κλειδιά» αυτής, υπογράμμισε πως «Από τη μία πλευρά υπάρχει το τεχνολογικό πρόβλημα και από την άλλη οι πολίτες που πρέπει και εκείνοι να συμπράξουν και να αποδεχτούν τη μετάβαση, και αυτό δεν είναι εύκολο». 
Η Κοζάνη και η Braunsbedra συνεργάζονται ώστε να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς πέρα από το λιγνίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο συνδυασμό τουρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, «Στο άκουσμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού [για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023], όλοι σοκαριστήκαμε. Προσωπικά το χαρακτήρισα «τσουνάμι» για την περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και οδηγεί μονοσήμαντα σε μία καταστροφική πορεία την περιοχή μας. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να ακολουθήσει και να συσχετιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας». 
Το εν λόγω πρόγραμμα, τεχνικά, στηρίζεται από Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γερμανίας και από την Humboldt-Viadrina κυβερνητική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλιστεί η συστηματική ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών σχετικά με την τεχνολογία και την άσκηση πολιτικής σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί η συμβολή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη στήριξη της εν λόγω συνεργασίας.