Επιστροφή

Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος: Το μέλλον του πλανήτη είναι το μέλλον των παιδιών μας


 
Στις 30 Νοεμβρίου ξεκίνησε στο Παρίσι η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ηγέτες από 194 χώρες θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιστροφή της, για την συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς, η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε καταστάσεις πρωτόγνωρες και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Είναι ένα στοίχημα επομένως αυτήν την ύστατη στιγμή οι μεγάλοι της γης να τολμήσουν γενναίες αποφάσεις με γνώμονα όχι οικονομικά συμφέροντα , αλλά περιβαλλοντικά και κατ’ επέκταση ανθρώπινα οφέλη. Να τολμήσουν τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Να θεωρήσουν παρελθόν τα ορυκτά καύσιμα και ό,τι εκπέμπει υπερβολικές ποσότητες CO2 και να στραφούν σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Να αποφασίσουν για την αειφορία.

Η χώρα μας, ένα από τα 18 καυτά σημεία του πλανήτη, υποψήφια για έντονα φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο εγγύς μέλλον, οφείλει να σχεδιάσει άμεσα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η περιοχή μας, ιδιαίτερα υπεύθυνη για υπερβολικές εκπομπές CO2 λόγω της καύσης του λιγνίτη, οφείλει να στραφεί σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο με στροφή στις ΑΠΕ.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης,    με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, και στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς διοργάνωσε την 27/11 και την 30/11 εκδηλώσεις-δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν σχολεία του Δήμου. 

Πλήθος μαθητών ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή εκατομμυρίων ενεργών πολιτών από όλον τον κόσμο. Ξεκινώντας από τον Δημοτικό κήπο με πλακάτ και συνθήματα για την κλιματική αλλαγή κατέληξαν στο κλειστό γυμναστήριο   του ΔΑΚ. Τα παιδιά ενημερώθηκαν, χόρεψαν, έπαιξαν και δήλωσαν ότι είναι πρόθυμα να αγωνιστούν εναντίον της κλιματικής αλλαγής αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες και απαιτώντας από τους μεγάλους να αγωνιστούν για την αειφορία του πλανήτη. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν άτομα από το ΚΑΠΗ ως μια συμβολική πράξη παρακαταθήκης της μεγαλύτερης γενεάς προς τη νεώτερη και άτομα από το δίκτυο παραδοσιακών σπόρων ‘Πελίτι’ δώρισαν στα παιδιά δένδρα και παραδοσιακούς σπόρους για τους σχολικούς τους κήπους.

Τα σχολεία που συμμετείχαν την Παρασκευή ήταν το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης, το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Κοζάνης, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Κοζάνης, το 2ο και 12ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης, το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης και η Οικολογική Ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Τα Δημοτικά σχολεία της Κοζάνης που συμμετείχαν την Δευτέρα 30 /11 ήταν

1ο, 6ο,   8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 17ο, Χαρισίου Μεγδάνη και Ν. Κλείτου, καθώς και το Νηπιαγωγείο Ν.Κλείτου.

Εντυπωσιακή ήταν η χορογραφία για το κλίμα από τα παιδιά του γυμναστηρίου ‘Σάντρα’.

Σημαντική υπήρξε επίσης η στήριξη των εκδηλώσεων από τα Γυμναστήρια ‘Σάντρα’ , ‘Alive’ και ‘Μακεδονική Δύναμη’, καθώς και από τους εργαζόμενους του ΟΑΠΝ στο ΔΑΚ Κοζάνης.

Σε όλους αυτούς που συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αξίζει ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την διοργάνωση δράσεων- εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα της μικρής ηλικίας, για ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα.