Επιστροφή

Δήμος Κοζάνης: Συζήτηση για την ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών-Ποια νέες προτάσεις κατατέθηκαν

Διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο «Τα μέτρα ασφαλείας στις λαϊκές αγορές του Δήμου Κοζάνης», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου 2021. 
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Κώστας Κυριακίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα υγείας και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου  Αναστάσιος Σιδηράς, καθώς και ο Διευθυντής της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γιώργος Μπιλιώνης.
Τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, η γενική γραμματέας Θεανώ Κουτσιμανή, καθώς και το μέλος Ευάγγελος Καζάκος.
Από την πλευρά των επαγγελματιών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου Οπωροπωλών και Παραγωγών Ν. Κοζάνης Χριστόπουλος Λάζαρος, καθώς και ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκής αγοράς Κουρτιδη Νικόλαος.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας συζητήθηκαν και προτάθηκαν τα παρακάτω:
- Διανομή φυλλαδίου με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους των λαϊκών αγορών.  Η δημιουργία του φυλλαδίου θα γίνει με την αρωγή του Δήμου Κοζάνης, ενώ η διανομή θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ του ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στη λαϊκή αγορά.  
 
- Διανομή μασκών από το Δήμο Κοζάνης, αλλά  και θερμομέτρηση στο πλαίσιο του δυνατού. 
- Λειτουργία παράλληλης λαϊκής αγοράς  σε διαφορετικό σημείο της πόλης (Νιάημερος).
- Δημιουργία ανόδου και καθόδου, αλλά και εισόδου και εξόδου στον χώρο της λαϊκής αγοράς, με την τοποθέτηση διαγραμμίσεων  που θα καθοδηγούν  τους καταναλωτές.
- Κλείσιμο των παράπλευρων κάθετων οδών για είσοδο των καταναλωτών.( Στις κάθετες οδούς να επιτρέπεται μόνο έξοδος από τη λαϊκή).
- Ελεγχόμενη είσοδος ατόμων, εφόσον αυτό είναι εφικτό
- Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της λαϊκής έως τις 5 το απόγευμα.
- Αυστηρή αστυνόμευση από τη Δημοτική Αστυνομία για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, καθώς και εποπτεία από τους υπεύθυνους του Δήμου για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας της λαϊκής.
- Απαγόρευση των συναθροίσεων των παραγωγών και εμπόρων σε στιγμές ξεκούρασης ή φαγητού κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής.
- Ύπαρξη αντισηπτικών σε εμφανή σημεία σε όλους τους πάγκους των πωλητών.
- Απολύμανση από το Δήμο μετά το πέρας της λαϊκής και συλλογή σκουπιδιών σε σακούλες και κάδους.
- Συνεργασία  και κατανόηση από τους επισκέπτες για την εφαρμογή των υποδείξεων των υπηρεσιών .
 
 
Συμπερασματικά, η  λειτουργία των λαϊκών του Δήμου Κοζάνης κρίνεται επιτακτική αφενός για την παροχή ποιοτικών προϊόντων  σε καλές τιμές προς τους δημότες,  αφετέρου για την οικονομική επιβίωση των εμπόρων και παραγωγών της περιοχής.
Σε μία περίοδο υγειονομικής κρίσης, η γνώση της επιστημονικής κοινότητας, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και την πολύτιμη συνεργασία των επαγγελματιών θα οδηγήσει στην βελτιωμένη και ασφαλέστερη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.